Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Astăzi se prăznuieşte Sf. Mare Mucenic Gheorghe

93

Sf. Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini si a trait in vremea imparatului Diocletian (sec. al IV-lea). Datorita vitejiei si victoriilor sale, ajunge conducator de armata.

In anul 303, imparatul Diocletian va incepe lupta impotriva crestinilor. Au fost daramate lacasuri de cult, interzise adunarile crestinilor, arse cartile sfinte, iar cei ce refuzau sa aduca jertfa zeilor erau ucisi. In fata acestei situatii, Sfantul Gheorghe nu se fereste sa-si marturiseasca credinta in Hristos, motiv pentru care va fi intemnitat si va fi supus la diverse chinuri: a fost lovit cu sulita, tras pe roata, ingropat in var, i s-au pus peste piept lespezi de piatra,  dar nicio tortura nu l-a facut sa renunte la credinta sa.

Cei prezenti la aceste suferinte, uimiti de faptul ca Sf. Gheorghe a scapat nevatamat si ca a inviat un mort, au renuntat la credinta pagana si au primit credinta in Hristos. Minunea invierii celui decedat, a convins-o pe insusi imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa imbratiseze crestinismul.

Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, Sfantul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, in ziua de 23 aprilie 304, ramanand de atunci zi de praznuire.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe in iconografie

In iconografie Sfantul Gheorghe este reprezentat calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur. Este vorba despre o legenda pioasa, in care Sfantul Gheorghe salveaza cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizata de un balaur. Aceasta imagine a sfantului a ramas in amintirea oamenilor ca model de curaj in lupta cu diavolul. Este pictat cu mantie rosie, culoare traditionala pentru un martir, dar si ca razboinic pedestru sau ca tribun militar in vesminte patriciene, cu o diadema metalica pe cap, cu o platosa sub mantie, tinand o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga.

Sf. Gheorghe in conștiința populară românească

Este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său.  Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă pe steagul Moldovei medievale trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos, pe acest steag aflandu-se si rugaciunea Sfantului Stefan cel Mare catre Sfantul Gheorghe:”O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si în cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin. Si aceasta a facut-o in anul 7008 (1500), in al 43 an al Domniei Sale“.

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Fortelor Terestre ale Armatei Romane.

In Romania peste 924.830 de romani isi aniverseaza onomastica astazi.

La multi ani celor ce poarta numele Sfantului Mucenic Gheorghe!

 

The post Astăzi se prăznuieşte Sf. Mare Mucenic Gheorghe appeared first on .