StiriȘtiri județul MaramureșȘtiri județul Mureș

Au vândut droguri oamenilor legii şi-au căzut în plasă! Traficanţii lui Şorobetea, trimişi după gratii de DIICOT

Trei traficanţi de droguri – Andrei Bogdan Şorobetea, Flaviu Cosmin Balotă şi Alin Radu – au fost arestaţi preventiv în urmă cu circa trei săptămâni, după ce oamenii legii i-au prins în flagrant pe când încercau să vândă substanţele interzise. Cei trei intenţionau să fugă în Olanda, după ce Sorin Şorobetea, fratele lui Andrei Bogdan Şorobetea, a fost prins de procurorii DIICOT BN la graniţă, pe când se pregătea să intre din Ungaria în România, şi apoi arestat preventiv. Însă ca să poată dispărea din ţară, cei trei aveau nevoie de bani. Şi cum să facă rost de monetar, dacă nu prin vânzarea de droguri de care dispuneau la domicilii în cantităţi mari.


Ghinionul lor a fost faptul că toţi trei intraseră în contact cu investigatori sub acoperire, care jucau rolul de… dealeri. Aşa au ajuns să le propună acestora să cumpere droguri contra 12.000 de euro. Până să pună mâna pe bani, cei trei s-au trezit încătuşaţi.


Pe 18 noiembrie, Andrei Bogdan Şorobetea, Flaviu Cosmin Balotă şi Alin Radu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, pentru trafic de droguri de mare risc şi trafic de droguri de risc.

În ziua respectivă, procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud au realizat un flagrant pentru Radu Alin şi Balotă Flaviu Cosmin în timp ce încercau să vândă către două persoane o mare cantitate de droguri contra sumei de 12.000 euro

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în urma acţiunii, au fost ridicate 940 de comprimate şi 4,3 grame de resturi de comprimate de ecstasy, aproximativ 500 de grame de cannabis, 290 de grame de bulgări de cristal care conţin substanţa activă MDMA şi 150 de grame de amfetamină, valoarea pe piaţa neagră a drogurilor fiind de aproximativ 35.000 euro.

Potrivit unui comunicat al IPJ BN remis redacţiei Gazeta de Bistriţa în aceeaşi zi, în aceeaşi cauză, poliţiştii au efectuat 4 percheziţii domiciliare în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, în urma cărora patru persoane au fost conduse la audieri.

Asta este varianta scurtă prezentată oficial de procurorii DIICOT. Alte elemente interesante reies însă din încheierea penală a instanţei Tribunalului Bistriţa-Năsăud care a admis propunerea procurorilor, de arestare preventivă a celor trei traficanţi. Astfel, aflăm că unul dintre cei trei are cazier, după ce a fost arestat în Italia pentru jaf.

 

A vândut „iarbă” şi ecstasy taman unui investigator sub acoperire

Andrei Şorobetea avea se pare cel puţin doi furnizori de droguri, unul dintre aceştia fiind chiar fratele său Sorin, care fusese şi el arestat preventiv pe 16 noiembrie, cu trei zile înaintea sa. Andrei era însă luat în colimator de oamenii legii de mai multă vreme şi avea „plantat” lângă el un investigator sub acoperire. Acestuia, Şorobetea i-a vândut prin luna martie anul acesta, un plic cu „iarbă”, contra sumei de 60 de lei. Evident, substanţa respectivă a fost dusă la laborator, unde s-a constatat că era constituită din 0,7 gr. ce cannabis ce conţine THC – drog de risc. „Iarba” cu pricina, Andrei o cumpărase se pare de la fratele său, căruia i-a plătit 30 lei/gr de cannabis. Aşa au avut un prim contact anchetatorii sub acoperire cu Andrei Şorobetea, de la care au cumpărat, în octombrie anul acesta şi un comprimat de ecstasy – drog de mare risc, contra sumei de 100 de lei.

Andrei Şorobetea nu lucra însă singur, ci o avea sprijin pe prietena sa, în vârstă de doar 17 ani, şi pe care, cu circa două săptămâni înainte de a fi arestat preventiv, o trimisese să îi vândă investigatorului sub acoperire 5 pliculeţe cu cannabis. Anchetatorul îi întinsese de fapt o plasă lui Şorobetea, el contactându-l anterior pe facebook pe un cunoscut de-al traficantului, sub pretextul că are nevoie de „nişte iarbă” pentru un prieten de-al unui prieten al său. În condiţiile în care cel contactat de investigator ştia că Şorobetea deţine astfel de marfă, a luat rapid legătura cu prietena acestuia şi i-a cerut să încheie tranzacţia cu cel care îi solicitase „serviciul”. Şi fata a îndeplinit „misiunea”.

 

Arestarea lui Sorin Şorobetea i-a alarmat

Şorobetea era în legătură cu ceilalţi doi traficanţi prinşi în flagrant de anchetatori – Flaviu Cosmin Balotă şi Alin Radu, şi toţi, după ce au aflat că Sorin Şorobetea, fratele lui Andrei fusese arestat preventiv pe 16 noiembrie, au încercat să facă rost cât se poate de rapid de o sumă mare de bani şi să plece în Olanda. Astfel au ajuns să intre în contact cu un alt investigator sub acoperire care îi ţinea sub observaţie pe modelul arătat mai sus, şi pe care l-au ofertat cu o cantitate însemnată de droguri contra sumei de 15.000 de euro. Ca să-l convingă pe anchetatorul pe care îl credea de fapt distribuitor de droguri, unul dintre traficanţi s-a întâlnit cu acesta cu două zile înaintea flagrantului şi i-a dat o mostră de droguri pentru a vedea calitatea mărfii. Poliţistul sub acoperire a părut încântat de marfă, însă a negociat preţul, reuşind să coboare până la 12.000 de euro. I-a spus însă traficantului că are nevoie de puţin timp pentru a aduna suma necesară de bani. În realitate, oamenii legii aveau nevoie de puţin timp pentru a organiza flagrantul ca să pună mâna pe traficanţii de droguri.

 

Filmul flagrantului

Pe 18 noiembrie cei doi anchetatori sub acoperire şi-au dat întâlnire cu Balotă şi Radu în parcarea de lângă Kaufland pentru a face tranzacţia. Traficanţii însă au vrut să vadă mai întâi dacă cei doi cumpărători dispun de suma cerută şi când s-au convins de asta s-au dus acasă după droguri, nu înainte de a stabili locul de întâlnire pentru finalizarea tranzacţiei, lângă o pensiune din Bistriţa.

Când s-a ajuns la „locul faptei”, unul din cei doi traficanţi le-a propus investigatorilor sub acoperire o „afacere” separată: să cumpere şi cocaină. Tranzacţiile, atât cea cu pastile ecstazy, cât şi cea cu presupusa cocaină (în realitate amfetamină), au avut loc în interiorul autoturismului traficanţilor, în spatele pensiunii. Acolo, Balotă şi Radu şi-au numărat banii promişi, în timp ce anchetatorii sub acoperire îşi cântăreau marfa achiziţionată. În acel moment a avut loc flagrantul pus la cale de oamenii legii. Astfel, au fost capturate circa 500 grame de cannabis ce conţine THC – drog de risc, 94 de pastile ecstasy – drog de risc, circa 300 grame de pulbere MDMA – ecstasy – drog de mare risc şi 154,2 grame de amfetamină – drog de mare risc.

Trafic de droguri… în familie

După ce Balotă şi Radu au fost săltaţi şi duşi la audieri, în acelaşi loc a fost „transportat” şi Andrei Şorobetea. Anchetatorii aveau să afle de la aceştia că, în condiţiile în care Sorin Şorobetea fusese arestat preventiv cu câteva zile înainte, ei au bănuit că oamenii legii ar putea ajunge şi la ei, astfel că au decis să facă rost de bani cât mai repede posibil şi să plece din ţară.

Conform documentului instanţei, Andrei Şorobetea nu doar că a vândut mai multor persoane din Bistriţa droguri, ci el însuţi este consumator. În faţa anchetatorilor el a încercat să dea vina pe fratele său Sorin, care vezi Doamne l-ar fi constrâns să devină dealer de droguri, în condiţiile în care ducea şi lipsă de bani. Pe de altă parte, Andrei şi-a fraierit la greu clienţii, fiindcă el le dădea mai puţin de jumătate din cantitatea pe care spunea că le-o vindea, dar la preţ de întreg. Astfel, el le spunea consumatorilor, spre exemplu, că le vinde un gram de cannabis contra 50 de lei, însă în realitate el le vindea 0,4 grame.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2016, Andrei, care îl avea ca principal furnizor chiar pe fratele său, a vândut de circa 30 de ori droguri diferitor consumatori. Anul acesta, el a început să achiziţioneze şi haşiş, însă de la o altă persoană.

„Din actele dosarului, s-a constatat că în cursul anului 2017, inculpatul Şorobetea Andrei Bogdan a continuat să vândă diferite cantităţi de cannabis şi haşiş, iar această îndeletnicire i-a devenit inculpatului un obicei, o preocupare continuă, dar şi o modalitate de a câştiga respect faţă de anturaj şi pentru a se face cunoscut în mediul traficanţilor şi consumatorilor de astfel de droguri”, se arată în documentul instanţei.

 

Balotă a jefuit şi sechestrat un italian

Despre ceilalţi doi, Balotă şi Radu, instanţa arată că aceştia au fost împreună în permanenţă şi au deţinut cantităţi impresionante de droguri de risc şi mare risc. Pe care le-au procurat tot de la Sorin Şorobetea, astfel că sunt consideraţi persoane periculoase. Mai mult decât atât, în documentul instanţei se precizează faptul că Balotă are antecedente penale, fiind condamnat în străinătate „pentru furt şi altele” la pedeapsa cu închisoarea.

De fapt, în 2012, în timp ce se aflau în Italia, în localitatea Sassari, Cosmin Balotă, împreună cu alţi doi români – Cornel Marian Olteanu şi Florin Creţu – au jefuit şi sechestrat un italian în vârstă de 63 de ani.

Potrivit publicaţiei „La Nuova Sardegna”, cei trei români au pătruns în locuinţa italianului şi l-au aşteptat ascunşi sub un pat. Când omul a ajuns acasă l-au atacat şi l-au obligat să le predea cheile de la un seif pe care acesta îl deţinea în casă. De acolo, românii au furat 6.500 de euro, dar şi numeroase obiecte din aur, precum şi o colecţie de maşini video-poker. Pe italian l-au legat fedeleş apoi de un scaun, i-au lipit bandă adezivă pe gură şi ochi şi duşi au fost. Bărbatul a reuşit după circa două ore să se elibereze şi să dea alarma la poliţie.

Post-ul Au vândut droguri oamenilor legii şi-au căzut în plasă! Traficanţii lui Şorobetea, trimişi după gratii de DIICOT apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online