Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Cernobîl. 31 de ani de la dezastrul nuclear

86

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la explozia reactorului nuclear 4 al centralei de la Cernobîl, cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

Dezastrul s-a produs pe 26 aprilie 1986, în timpul unui test de siguranță, urmare a neglijenţei operatorilor care coordonau activitatea reactoarelor.

O procedură greșită a dus la creștere dramatică a nivelului energetic.

Învelișul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosferă printr-o explozie violentă.

190 de tone de substanţe radioactive au ajuns în atmosferă.

Norul de precipitații radioactive s-a îndreptat iniţial spre vestul Europei: a traversat Ucraina, Belarus, Rusia, ajungând până în peninsula Scandinavă, Polonia, Austria şi sudul Germaniei.

În timpul incendiului, care nu a putut fi stins vreme de zece zile, au fost răspândite însă în atmosferă cantități uriașe de substanțe radioactive, care au afectat trei sferturi din Europa și multe regiuni de pe glob.

Specialiștii spun că Belarus a fost țara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobîl, deoarece până la 70 la sută din precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul acestei țări.

Aproape un milion de oameni din mai multe părți ale globului au murit din cauza contaminarii radioactive produse după accidentul de la Cernobîl.

Se estimează că aproximativ 5 milioane de oameni locuiesc și acum în  zone contaminate cu radiaţii.

În 2000, Ucraina a închis definitiv centrala.

Gazeta de Navodari