Cum previi OFILIREA FLORILOR? Japonezii au găsit răspunsul. Soluția e FANTASTICĂ

Japonezii au descoperit soluția fantastică pentru a preveni ofilirea florilor. Potrivit oamenilor de știință niponi, de vină pentru moartea rapidă a plantelor ar fi o genă numită EPHEMERAL1.

Prin eliminarea acestei gene, s-a constatat că durata de viață a fiecărei flori aproape că se dublează, susține Kenichi Shibuya, unul dintre principalii autori ai unui studiu realizat de un institut de cercetare în agricultură și produse alimentare din Tsukuba, în colaborare cu Universitatea din Kagoshima.

În timp ce „florile netratate au început să se ofilească la 13 ore de la ecloziune, cele care au fost modificate genetic au rămas înflorite timp de 24 de ore”, a explicat expertul pentru AFP.

Cum previi OFILIREA FLORILOR

Shibuya a precizat că această descoperire ar putea permite elaborarea de metode pentru a prelungi viața florilor tăiate.

„Ar fi nerealist sa modificăm genele a tot felul de flori, însă putem căuta alte modalități de a elimina gena incriminată, spre exemplu, făcând florile tăiate să absoarbă o soluție care ar împiedica activarea genei”, a mai spus cercetătorul.

Iată şi alte trucuri care ajută să previi ofilirea florilor:

— aspirina este un bun conservant şi este o metodă des folosită pentru a păstra florile proaspete cât mai mult; puneţi o aspirină pisată în apa în care veţi adăuga florile;

— înălbitor adăugat în proporţie de un sfert de liguriţă la un litru de apă sau 3 picături de înălbitor şi o linguriţă de zahăr la un litru de apă; acesta previne schimbarea aspectului apei şi inhibă dezvoltarea bacteriilor;

— monedă de cupru şi un cub de zahăr păstrează florile proapete pentru mult timp;

— zahăr simplu sau cu otet; dizolvaţi 3 linguri de zahăr şi 2 linguri de oţet alb într-un litru de apă călduţă; zahărul hrăneşte florile iar oţetul inhibă dezvoltarea bacteriilor; schimbaţi apa o dată la câteva zile;

— fixativul poate păstra prospeţimea florilor pentru mult timp dacă îl pulverizaţi pe partea inferioară a frunzelor şi a petalelor;

— suc carbogazos; conţinutul său de zahăr ajută la hrănirea florilor; este recomandat sucul incolor gen Sprite, 7-Up, dacă vasul în care sunt florile este transparent;

— vodcă sau orice altă tărie (ţuică); câteva picături adăugate în apă au acţiune antibacteriană.