Tehnologie

Decizie cu implicaţii majore: Neutralitatea internetului a fost eliminată în SUA (Business)

Federal Communications Commission (FCC) a votat pe 14 decembrie pentru a elimina regulile care asigurau neutralitatea internetului în SUA. Acesta este un principiu conform căruia toţi utilizatorii de internet trebuie trataţi în mod egal de către furnizorii de servicii de telecomunicaţii. Măsura deschide calea spre aşa numitele „culoare rapide” pe internet, care pot fi accesate de către cei care plătesc mai mult. De exemplu, compania Comcast a dat semnale că este dispusă să primească bani de la Netflix pentru ca video-urile de pe platforma de streaming să ruleze în cele mai bune condiţii în reţeaua sa. Costurile suplimentare care vor fi consemnate de Netflix sau Amazon Prime Video vor fi pasate, inevitabil, clienţilor (inclusiv celor din România). Este posibil şi ca preţurile aplicaţiilor şi micro-tranzacţiilor din magazinele virtuale precum App Store sau Google Play să crească. 

Principiul neutralităţii internetului fusese întărit în 2015 în SUA prin noi reguli introduse de administraţia Obama. 

Conform susţinătorilor principiului, decizia FCC va favoriza marile companii şi va afecta inovaţia. Potrivit lor, un start-up care vine cu o idee genială s-ar putea să nu aibă fondurile necesare pentru a accesa un culoar rapid pe internet şi, astfel, să nu reuşească să se dezvolte.

Ajit Pai, şeful FCC, susţine că decizia este necesară pentru a fi încurajate investiţiile masive necesare în infrastructura telecom. America nu este recunoscută pentru viteza mare a internetului şi nici pentru acoperirea largă oferită de reţelele mobile de telecomunicaţii. Mai multe companii, printre care Alphabet şi Facebook, i-au solicitat lui Pai, numit în funcţie de preşedintele Donald Trump, să păstreze regulile din timpul mandatului preşedintelui Obama.

Ajit Pai

Prin votul de pe 14 decembrie, FCC nu mai controlează aproape deloc modul în care funcţionează internetul în SUA. Accesul la acest serviciu nu mai tratat ca alte utilităţi, precum accesul la apă sau energie electrică. Totuşi, FCC va pedepsi companiile care introduc măsuri ce pot afecta negativ consumatorii şi competiţia.

Lucrurile nu se vor schimba peste noapte pentru consumatori, dar decizia FCC poate avea efecte profunde pe termen mediu şi lung.

La votul legat de respingerea regulilor privind neutralitatea internetului au participat cei cinci comisari ai FCC. Cei trei republicani au votat pentru măsură, iar cei doi democraţi împotriva acesteia.

(…)

Cuvinte cheie: internet, sua, reguli, neutralitatea internetului

Subiecte asemănătoare:
» „Minunea” din Columbia s-a viralizat pe internet
» Un adăpost pentru animale a fost criticat dur după ce a închiriat un paznic robot pentru a speria oamenii străzii
» Iată de unde vine denumirea de „Silicon Valley”, nucleul tehnologic al SUA
» Iată de unde a pornit misterul celebrei baze secrete Aria 51
» A mers la operatorul telecom pentru a se interesa de iPhone X, dar un angajat i-a spus că telefonul nu îşi merită banii

Articol original – Decizie cu implicaţii majore: Neutralitatea internetului a fost eliminată în SUA, de pe site-ul go4it.ro


go4it.ro : Ultimele ştiri, articole şi produse