Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Iarnă în aprilie! Viscol năpraznic, maşini blocate, jandarmi în alertă

136

Ninsorile şi viscolul sunt fenomene destul de rare în această perioadă, dar nu ieşite din comun, pentru că cele mai târzii semne ale iernii pot apărea la munte chiar în primele luni de vară.

Iarna dezlănţuită la mijlocul lui aprilie le dă de cap românilor. Din cauza viscolului năpraznic, doi turişti care se aflau în masivul Bucegi au avut nevoie de intervenţia jandarmilor montani.

Doi tineri, unul în vârstă de 24 de ani şi celălalt de 25 de ani, din Bucureşti, se aflau în deplasare cu autoturismul pe DJ 713 Dichiu-Piatra Arsă şi intenţionau să ajungă la o cabană.   La un moment dat, autovehiculul a rămas blocat în zăpadă, iar turiştii nu şi-au mai putut continua deplasarea spre destinaţie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, viscol puternic şi vizibilitate redusă.  În urma intervenţiei jandarmilor montani, cei 2 turişti au fost sprijiniţi să deblocheze autovehiculul şi ulterior, au fost însoţiţi în condiţii de siguranţă până în zona Dichiu, de unde şi-au continuat drumul spre domiciliu, în prezent aflându-se în afara oricărui pericol. Turiştii aflaţi în dificultate în zona Masivului Montan Bucegi pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă  „112” sau numerele de telefon 0749.058037 / 0749.034639 pentru a solicita sprijinul imediat al jandarmilor montani.

Vremea continuă să fie la fel de rea sau şi mai rea decât până în prezent. Un cod galben de ploi abundente va intra în vigoare în Capitală, „foarte probabil” începând cu ora 16.00, până joi dimineață, în jurul orei 9.00.

Ninsorile şi viscolul sunt fenomene destul de rare în această perioadă, dar nu ieşite din comun, pentru că cele mai târzii semne ale iernii pot apărea la munte chiar în primele luni de vară.

Meteorologii au emis două mesaje de avertizare valabile începând din această dimineaţă. Astfel, începând cu ora 18.00 intră în vigoare un cod galben în Banat, Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei, unde va ploua, și în zona montană, unde vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi izolat 40 l/mp. La altitudini de peste 1400 m se va depune strat nou de zăpadă, iar rafale de peste 60…70 km/h vor viscoli ninsoarea.

De asemenea, meteorologii au emis și un cod portocaliu de vreme rea, valabil de la ora 18:00 până vineri dimineaţa. Avertizarea vizează Carpaţii Meridionali şi Orientali unde va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea rafale ce pot depăşi chiar şi 90 km/h, pe creste, unde va viscoli ninsoarea şi va reduce vizibilitatea. În sudul, centrul şi estul teritoriului va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp. De asemenea, lapoviţa sau ninsoarea va apărea joi noapte în Moldova, pe suprafeţe restrânse din Transilvania şi Maramureş, precum şi prin zona deluroasă din sud.

Mai mult, în afară de ploi şi ninsori va trebui să suportăm şi temperaturi anormal de scăzute pentru această perioadă din an. Astăzi se vor mai atinge 15 grade doar în sud-vestul Munteniei, dar mâine şi poimâine vor fi cel mult 11 grade la amiază, în sudul Olteniei. La început de weekend temperaturile vor mai creşte puţin, iar ploile vor reveni în interiorul arcului carpatic.

Bitpress