Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

INCREDIBIL: Rompetrol construieste ilegal pe terenul Primariei Baia Mare, de peste sase luni!

152

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Baia Mare a devenit in ultima vreme un fel de El Dorado al constructiilor ilegale, unde oricine poate construi orice, chiar pe domeniul public. Asta pentru ca autoritatile locale sunt impasibile in fata evidentei incalcari a legii si omit a aplica sanctiuni. Mediatizatul caz al supermarketului Profi, construit ilegal, in Cartierul Ferneziu, care nu are nici azi autorizatie de functionare, dar care este deschis in fiecare zi, nu e singular. O alta firma cu rezonanta nationala construieste ilegal in oras. Ba chiar pe domeniul public al Municipiului Baia Mare.

Firma Rompetrol Downstream SRL a ridicat o statie PECO, pe Bulevardul Bucuresti, la iesirea din oras, pe un teren proprietate privata. In acest sens, i s-a emis o autorizatie de construire, in luna decembrie, 2016. Ulterior, a solicitat Primariei inchirierea sau concesionarea unui teren proprietatea municipiului, in suprafata de 362 mp, situat intre constructie si bulevard, in vederea realizarii unei cai de acces la statia de carburanti.

In luna martie 2017, Consiliul Local a aprobat inchirierea, prin licitatie publica, a terenului, pretul de pornire fiind de 6.670 lei pe an. Ciudat este ca hotararea face referire la statia de carburanti construita alaturi, ca si cum Rompetrol ar fi singura societate ce ar putea participa la licitatie. Oricum, hotararea nu s-a materializat, terenul ramanand in continuare neinchiriat.

Cu toate acestea, Rompetrol a imprejmuit acel teren (asa cum se observa in fotografia de mai jos) si a derulat acolo lucrari de amenajare, turnand platforme, punand borduri, realizand cai de acces etc. Ele continua si azi, desi Politia Locala le-a cerut reprezentantilor Rompetrol sa le sisteze. Mai mult, un consilier local a sesizat de nenumarate ori situatia respectiva, dar nu s-a luat nicio masura.

„Pe tot parcursul anului, am constatat ca se executa lucrari fara autorizatie. Prima sesizare am facut-o in primavara, iar cei de la Politia Locala au fost acolo si le-au impus sa sisteze lucrarile si sa intre in legalitate. In urma cu aproximativ trei saptamani, am vazut ca lucrarile se continua, asa ca am sesizat, prin dispecerat, Politia Locala. Din nou li s-a cerut celor de la Rompetrol sa inceteze lucrarile. Peste o saptamana, am sesizat din nou si scenariul s-a repetat de cateva ori. Azi, constatam ca santierul avanseaza.

Marea problema este ca Politia Locala nu a aplicat, la prima sesizare, o sanctiune. Pentru ca in acel caz, continuarea lucrarilor ar fi fost fapta penala.

Vorbim de o suprafata de teren aflata in proprietatea Municipiului Baia Mare, intre benzinaria propriu-zisa si bulevard. Singura autorizatie de construire emisa de Primarie este pentru partea de interior, unde, pe teren privat, s-a ridicat imobilul care se vede. Dar dilema este urmatoarea: cum s-a emis autorizatie de construire, atata vreme cat terenul nu are cale de acces?

Ultima data cand am fost acolo, unul dintre reprezentantii firmei care lucreaza mi-a spus ca bordurile care se amplaseaza in zona sunt pentru Primarie, nu pentru Rompetrol. Evident, este o minciuna, pentru ca nu exista niciun contract intre Primarie si firma respectiva”, a declarat Gheorghe Gligan, consilier local PSD.

Complice la ilegalitatea comisa nu este doar Politia Locala, aflata in subordinea Primariei, ci si edilul Catalin Chereches. Acesta cunoaste bine situatia de acolo, dar nu a miscat un deget pentru a o opri. In data de 29 septembrie (o zi de vineri), in cadrul unei sedinte de Consiliu Local, Gheorghe Gligan i-a pus in vedere primarului Catalin Chereches ce se intampla la statia Rompetrol, precum si faptul ca a sesizat in numeroase randuri Politia Locala, insa nu s-a luat nicio masura.

In plen, Catalin Chereches a declarat ca in cursul zilei de luni, 2 octombrie, va trimite Politia Locala pentru a face verificari. Pana acum, doar la stadiul verificarilor a ramas, Rompetrol continuand sa lucreze pe domeniul public, fara niciun drept.
Dupa modelul Profi, „contruiti unde vreti, ca apoi va dam si autorizatiile”, benzinaria Rompetrol se indreapta cu pasi repezi catre marea deschidere.

Ciprian DRAGOS

Fotografii realizate in luna octombrie.

Fotografii realizate in luna august.

The post INCREDIBIL: Rompetrol construieste ilegal pe terenul Primariei Baia Mare, de peste sase luni! appeared first on ZiarMM.

ZiarMM

Get real time updates directly on you device, subscribe now.