Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Japonia: Justitia obliga guvernul si Tepco la despagubiri in cel mai mare proces dupa dezastrul de la Fukushima

146

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Un tribunal districtual din prefectura Fukushima a decis marti ca guvernul japonez si compania Tokyo Electric Power (Tepco) trebuie sa plateasca despagubiri in urma dezastrului nuclear produs in regiune in martie 2011, dupa un cutremur de 9 grade pe scara Richter urmat de tsunami, relateaza agentia Kyodo, informeaza AGERPRES.

Un grup de circa 3.800 de reclamanti, cel mai numeros din cele in jur de 30 de procese similare, a cerut despagubiri din partea Tepco si a guvernului japonez in urma dezastrului nuclear produs la centrala Fukushima Daiichi.

Decizia tribunalului din Fukushima este cea de-a treia dictata impotriva Tepco, dupa cele ale instantelor din districtele Maebashi, in martie, si Chiba, in septembrie. Din cele trei, numai tribunalul din Chiba a respins plangerea inaintata impotriva guvernului.

Daca reclamantii din primele doua procese au fost persoane evacuate, peste 80% din cei din procesul de la Fukushima nu si-au parasit locuintele dupa accidentul nuclear.

Reclamantii au sustinut ca guvernul trebuie facut responsabil pentru ca ar fi putut sa prevada producerea tsunamiului, pe baza unei evaluari din 2002, si sa oblige Tepco la luarea de masuri preventive.

Evaluarea riscurilor pe termen lung de producere a cutremurelor, realizata de o unitate de cercetare a guvernului, a prezis ca exista o probabilitate de 20% de producere a unui seism cu magnitudinea de 8 grade care sa declanseze un tsunami de-a lungul faliei japoneze in Oceanul Pacific in urmatorii 30 de ani, inclusiv in zona din largul Fukushimei.

De cealalta parte, guvernul si Tepco s-au aparat sustinand ca evaluarea nu a constituit o baza stiintifica bine stabilita si ca tsunamiul nu putea fi prevazut. De asemenea, guvernul a argumentat ca nu a dispus de prerogativa de a obliga Tepco sa ia masuri impotriva inundatiilor decat in urma modificarii legislatiei dupa dezastru.

Reclamantii au mai cerut restabilirea nivelului de radiatii la locurilor lor de resedinta la nivelul de dinainte de accident si au pretins o despagubire lunara de 50.000 de yeni (440 de dolari) pana la atingerea acestui obiectiv.

La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 grade pe scara Richter si tsunamiul care a urmat au provocat topirea miezului reactoarelor si explozii la centrala nucleara. In jur de 55.000 de oameni erau in continuare evacuati din locuintele lor in prefectura Fukushima si in afara acesteia la sfarsitul unii august. Doar putin peste 10.000 de persoane s-au constituit in parti civile in cele aproximativ 30 de procese deschise in Japonia.

The post Japonia: Justitia obliga guvernul si Tepco la despagubiri in cel mai mare proces dupa dezastrul de la Fukushima appeared first on ZiarMM.

ZiarMM

Get real time updates directly on you device, subscribe now.