Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Justiţia are grijă de infractorii minori: îi scapă de închisoare şi-i trimite la şcoală

62

Judecătoriile şi tribunalele par să aibă mare grijă de infractorii minori. Chiar şi cei care comit infracţiuni grave, în urma cărora victimele lor rămân cu adevărate traume, nu ajung în închisoare, judecătorii mulţumindu-se să îi „supravegheze” şi să-i trimită la şcoală.

 

Nu puţini au fost adolescenţii de 15-16 ani care au şocat opinia publică cu infracţiunile violente pe care le comit la o vârstă la care ar trebui să-şi vadă de şcoală şi de activităţi inocente precum plimbări prin parc cu prietenii.

Cei mai mulţi însă provin din familii dezorganizate, cu părinţii care nu le poartă de grijă, nu au avut o educaţie solidă, iar exemplele din jurul lor sunt formate din persoane care au fost deja închise pentru diferite infracţiuni.

Ce face justiţia pentru a-i pedepsi? Ei bine, judecătorii, sprijiniţi şi de noul Cod Penal, fie îi condamnă la pedepse cu suspendare fie, mai nou, îi trimit şi la şcoală. Dacă un judecător trebuie să „te pedepsească” obligându-te să mergi la şcoală, activitate normală într-o societate sănătoasă, atunci e grav.

Inspirându-se din legislaţia altor state, judecătorii români au ales să aplice doar măsuri educative, în speranţa obţinerii unor rezultate satisfăcătoare în activitatea educativă şi de reintegrare socială a minorilor.

 

Două infracţiuni pedepsite cu interzicerea accesului în cluburi

Este şi cazul unui membru minor al clanului Varga din Nimigea, care seamănă groază în localitate de ani de zile. În 2014, Călin Varga, care pe atunci era minor,  l-a însoţit pe fratele său Boby Varga (care între timp a şi decedat) în Cluj-Napoca, unde i-au aplicat unui student o corecţie soră cu moartea, în plină stradă.  Studentul i-a deranjat pe cei doi după ce le-a atras atenţia că au parcat într-un loc dedicat autobuzelor.

Iniţial cei doi fraţi au fost reţinuţi, însă la scurt timp, studentul şi-a retras brusc plângerea făcută la poliţie, deşi la auzul veştii că tânărul a fost nenorocit în bătaie, având nevoie de intervenţie chirurgicală de urgenţă, tatăl acestuia a făcut un stop cardio-respirator şi a murit.

La scurt timp, Boby Varga a decedat şi el într-un accident de maşină. Fratele său minor şi-a primit pedeapsa doar pentru tulburarea liniştii publice, întrucât acuzaţia de lovire şi alte violenţe „a dispărut”.

Pedeapsa cu care a venit Judecătoria Cluj-Napoca pentru Călin Robert Varga a fost supraveghere timp de 6 luni. De asemenea, instanţa „l-a obligat” să meargă la şcoală, să nu calce în localuri publice şi să nu comunice cu persoana vătămată.

Minorul nu se linişteşte şi alături de un alt frate de-al său şi de tată şantajează un consătean, pe care-l învinovăţesc de moartea lui Boby Varga, pentru că i-ar fi procurat un permis de conducere fals.

Acesta a fost trimis în judecată în 2014 pentru şantaj de către Judecătoria Năsăud. La mijlocul anului 2015 vine şi sentinţa, care seamănă izbitor cu „pedeapsa” judecătorilor clujeni. Minorul este obligat să stea în casă la final de săptămână preţ de două luni şi să se prezinte la Serviciul de Probaţiune în anumite date, asta deşi este a doua infracţiune comisă în mai puţin de un an.

 

Viol pedepsit cu…mersul la şcoală

Alt caz, cam aceeaşi pedeapsă. În 2016, un adolescent de 17 ani din Suplai îl obliga pe un copil de 9 ani să îi facă sex oral şi să-l masturbeze pe fratele său de 13 ani. Fapta a fost comisă chiar pe o uliţă din localitatea natală, sub ochii curioşi ai altor minori.

Minorul responsabil de această grozăvie care l-a lăsat cu traume pe copilul de 9 ani, după cum au confirmat şi psihologii, a stat după gratii în jur de 6 luni, pentru ca imediat după să fie plasat la arest la domiciliu şi ulterior lăsat să plece.

Cum s-a întâmplat asta? Ei bine, tot judecătorii de la Năsăud au considerat că minorul şi-a învăţat lecţia şi au dispus o măsură educativă, în ciuda faptului că infracţiunea despre care vorbim este una gravă. Aceasta presupune o supraveghere pentru o perioadă de 6 luni şi obligarea inculpatului să meargă la şcoală. Din fericire, în acest caz, Curtea de Apel Cluj, unde a ajuns dosarul va avea un ultimul cuvânt de spus în cazul acestei sentinţe.

marian lingurar

Infracţiunile grave îi trimit pe minori în centrele…educative

Dacă în cazul infracţiunilor uşoare judecătorii au mizat pe măsurile educative cu supraveghere, mers la şcoală şi consemnare la final de săptămână, atunci când vorbim de infracţiuni grave, cum este cea de omor, judecătorii nu au mai putut să-i lase liberi pe inculpaţii minori.

Minorii însă nu ajung în închisoarea clasică, ci într-un centru educativ, unde adolescenţii urmează programe de pregătire şcolară şi formare proifesională. Dacă minorul dovedeşte în timpul internării în centrul educativ că a făcut progrese semnificative în direcţia reintegrării sociale, după executarea a cel puţin jumătate din durata măsurii, judecătorul poate dispune înlocuirea internării cu măsura asistării zilnice.

Acolo a ajuns şi Marian Lingurar, un rom din Teaca. În 2015, pe când avea doar 16 ani, Marian Lingurar, care trăia într-o clădire dezafectată din Bistriţa omora cu sânge rece o tânără de 19 ani, în plină stradă.

Tânăra era însoţită de tatăl său, când între acesta şi adolescent a izbucnit un conflict. Adolescentul a vrut să-l lovească pe tatăl tinerei cu cuţitul, moment în care aceasta s-a băgat şi a fost nimerită în zona abdomenului. Fata s-a stins la scurt timp, la spital.

Adolescentul a fost reţinut, iar în 2016 şi-a primit şi pedeapsa de la judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Aceştia au hotărât ca minorul criminal să petreacă 8 ani într-un astfel de centru pentru minori.

 

Ai noştri au trecut şi de graniţele judeţului

În 2015, un alt rom din Maieru şoca comunitatea din Deva, după ce lua parte la o tâlhărie, care a continuat cu un viol şi o bătaie sălbatică. Victima era o femeie de 40 de ani, fără adăpost, din Deva.

Totul s-a petrecut chiar în centrul oraşului. Femeia a fost lăsată să zacă în stare de inconştienţă pe stradă. Aceasta a fost mai apoi găsită şi dusă la spital, însă bătaia aplicată de cei trei minori i-a fost fatală, decedând câteva ore mai târziu.

Pe atunci, Adafinei Raul Cristian avea doar 15 ani. Minorul din Maieru, care locuia de ceva ani alături de familie pe lângă Deva, a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia în anul 2016  la 10 ani de internare într-un centru de minori pentru complicitate la omor calificat, tâlhărie calificată şi complicitate la viol.

Culmea, din cauza violenţei cu care au fost comise aceste infracţiuni, Curtea de Apel Alba Iulia a înăsprit pedepsele stabilite în prima fază de Tribunalul Hunedoara, care a dispus internarea lui Adafinei Raul Cristian într-un centru educativ pentru 7 ani.

Andreea Moldovan

Post-ul Justiţia are grijă de infractorii minori: îi scapă de închisoare şi-i trimite la şcoală apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online