Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Modificarile climatice pun in pericol productia mondiala de cafea

59

Schimbarile climatice pun in pericol productia mondiala de cafea, depasita de cerere in ultimii ani, au avertizat expertii si autoritatile columbiene la primul Forum mondial al tarilor producatoare de cafea, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

“Toata lumea va fi afectata. Cafeaua este foarte sensibila la cele mai mici variatii de temperatura. Pe masura ce temperatura va creste, toate tarile vor fi afectate”, a declarat brazilianul José Sette, directorul executiv al Organizatiei Internationale a Cafelei (ICO), care reuneste 43 de tari exportatoare si sapte importatoare.

Potrivit unui raport al Institutului pentru clima din Australia, suprafetele cultivabile alocate cafelei ar putea sa se reduca la jumatate in 2050, din cauza cresterii temperaturilor care favorizeaza dezvoltarea unor maladii ce afecteaza arborele de cafea.

La randul sau, ICO subliniaza ca, de doi ani, productia mondiala este inferioara consumului. Intre lunile octombrie 2015 si septembrie 2016, au fost consumati 151,3 milioane saci de cafea cu o greutate de 60 de kilograme fiecare, ceea ce reprezinta un deficit de 3,3 milioane saci comparativ cu supraproductia din anii precedenti. Incepand din 2012, consumul de cafea cunoaste o crestere medie anuala de 1,3%, adauga ICO.

O productie inferioara nu va putea raspunde la o cerere mondiala in crestere, explica Roberto Vélez, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor de Cafea din Columbia (FNC), al treilea producator mondial de cafea.

“Socurile climatice sunt mult mai virulente”, a avertizat Roberto Vélez, la primul Forum mondial al tarilor producatoare de cafea care a inceput miercuri la Medellin, al doilea mare oras din Columbia.

Vélez a dat drept exemplu valul de frig care in 1975 a lovit Brazilia, principalul producator si exportator mondial de cafea, fenomen care a distrus jumatate din recolta. Daca un astfel de scenariu se va repeta “de unde vom scoate 25 de milioane de saci?” s-a intrebat Roberto Vélez.

In 2016, Brazilia a recoltat 51,4 milioane saci de cafea, dar in acest an se preconizeaza o recolta in scadere cu 11,3%, din cauza unui ciclu bianual negativ pentru soiul de cafea arabica.

Presedintele columbian Juan Manuel Santos a avertizat la Forumul de la Medellin ca, in viitor, terenurile braziliene vor fi mai putin apte pentru cultura cafelei, incalzirea globala afectand mai mult tarile indepartate de linia Ecuatorului.

La randul sau, Roberto Vélez a atras atentia asupra concentrarii culturilor de cafea intre principalii producatori (Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia si Honduras), unde un eventual fenomen climatic ar pune in pericol oferta mondiala de cafea.

Un numar de aproximativ 25 de milioane de familii din 60 de tari traiesc de pe urma productiei de cafea, o piata de 100 de miliarde de dolari la nivel mondial, conform cifrelor Organizatiei Internationale a Cafelei (ICO) pentru primul trimestru din 2017.

The post Modificarile climatice pun in pericol productia mondiala de cafea appeared first on ZiarMM.

ZiarMM