Sănătate

Ce se întâmplă în organismul tău după ce ai băut o doză de Cola!

Ce se întâmplă în organismul tău în prima ora după ce ai băut o cutie de Cola!

O doză de Cola! Dacă e rece sigur te atrage și în ciuda tuturor avertismentelor, îți dorești cu ardoare să o bei! Totuși, ce se întâmplă în organismul tau în prima oră după ce ai băut o doză de Cola?

primele 10 minute – cele 10 lingurițe de zahăr conținute de lichid ajung cu ajutorul tău în stomac. Este cantitatea maxim recomandată a fi consumată de-a lungul unei zile. Nu vomiți, așa cum ar fi normal, pentru că acidul fosforic conținut de băutură inhibă aroma și păstrează echilibrul.

după 20 de minute – nivelul de zahăr din sânge (glicemia) explodează, provocând eliberarea în organism a unei mari cantități de insulină. Ce face organismul cu atât de mult zahăr? Simplu, îl transformă în grăsime – acum ai explicația pentru care te îngrași dacă bei cola.

după 40 de minute – este intervalul de timp de care are nevoie corpul tău pentru a absorbi cafeina conținută de băutură. Pupilele se dilată, tensiunea arterială crește, ficatul eliberează și mai mult zahăr în sânge. Receptorii creierului responsabili de sesizarea stării de somnolență se blochează.

după 45 de minute – corpul accelerează producerea dopaminei, stimulând astfel centrii plăcerii din creier, practic acțiunea băuturii este asemănătoare cu cea produsă de consumul unui drog.

după 60 de minute – acidul fosforic realizează coeziunea calciului, a magneziului și a zincului la nivelul intestinal, metabolismul acestor minerale fiind accelerat. În acest moment se manifestă și proprietățile diuretice ale cafeinei. Cele două procese produc nevoia imediată de a urina.

Împreună cu sodiu și cu apa, prin urină, va fi eliminată toată cantiatea de calciu, magneziu și zinc, niciunul dintre aceste minerale nemaiajungând la oase.
Ai eliminat toată apa conținută de doza de Cola, dar nu înainte de a o amesteca cu nutrienţi valoroşi pe care corpul tău i-ar fi putut folosi pentru hidratare, pentru oase sau dinţi.

Starea de euforie se diminuează instalându-se apatie sau o stare de iritabilitate. În următoarele ore, nivelul de cafeină din organism se prăbușește și el, dacă ești și fumător, in mai puțin de două ore.

Te-am convins, mai vreo o doză de Cola?

🙂

Ce se întâmplă în organismul tău în prima ora după ce ai băut o cutie de Cola!

Ce se întâmplă în organismul tău în prima ora după ce ai băut o cutie de Cola!