CălătoriiSănătateȘtiință și NaturăStiriȘtiri județul IașiUtile

Păianjenul Văduva Neagră umblă nestingherit pe faleza din Mangalia

Păianjenul Văduva Neagră

Păianjenul Văduva Neagră a fost fotografiat pe faleza din Mangalia, fapt care a îngrijorat câteva persoane: Fotograful, câţiva apropiaţi ai săi de pe Facebook şi cam atât. Ruxandra Georgescu a publicat pe reţeaua de socializare mai multe fotografii care arătau clar un membru al familiei Theridiidae. Mai precis, Latrodectus, păianjen cunoscut şi sub numele de Văduva Neagră.

Văduva Neagră

Văduva Neagră

Evenimentul nu este singular. Păianjenul a fost văzut recent şi în alte zone de pe litoral. Vama Veche, Costineşti, Neptun şi Saturn. Nu se ştie exact cum a ajuns această specie să-şi tragă pânza pe litoralul românesc, fiind o specie care se credea că a dispărut din România, ultimele apariţii fiind înregistrate prin 1971, în Deltă.

Veninul femelei este foarte periculos pentru oameni (masculii nu musca aproape niciodata). O injectie cu venin povenit de la o vaduva neagra poate fi letala, fiind similara cu veninul viperei, cobrei sau al crotalului si producand simptome foarte grave, cunoscute sub denumirea de latrodectism (de unde si numele speciei).

Păianjenul Văduva Neagră este deosebit de veninos. Datorită componentei neurotoxice a veninului inoculat, la locul mușcăturii vor apărea, în scurt timp, dureri violente și o erupţie care se întinde pe suprafețe mari, moartea victimei putând surveni în decurs de 18-36 ore, fără tratament. Persoanele vindecate pot deveni imune la mușcături ale aceleiași specii de Latrodectus, chiar dacă vor fi mai mari reacțiile locale și cicatricea.