Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Raportul primarului Municipiului Iaşi pe primul semestru al anului 2017 (partea a III – a)

84

Continuăm prezentarea raportului primarului Municipiului Iaşi pe primele şase luni ale anului 2017. În acest număr, vor fi expuse principalele obiective îndeplinite în domeniile educaţiei, sănătăţii, culturii şi relaţiilor internaţionale.

Educație

Pe lângă Festivalul Internațional al Educației, cel mai important eveniment cultural al Iașului, Primăria a organizat și finanțat numeroase proiecte ale societății civile. De asemenea, municipalitatea a alocat 1,5 milioane de lei pentru proiecte menite să dezvolte sectorul educațional, activitate coordonată prin intermediul Biroului Relații cu Societatea Civilă.

Dintre acțiunile mai importante susținute de Primărie amintim Iaşi Cultural Trophy, Festivalul – Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, Afterhills Music & Arts Festival etc.

Educație prin sport

Una din direcțiile majore de acțiune ale primarului Mihai Chirica este cea a educației prin sport. Astfel, Primăria Municipiului Iași a demarat la începutul lunii ianuarie un program pentru amenajarea de terenuri de sport la unitățile de învățământ. În acest scop, a fost încheiat un contract pentru realizarea unui studiu de fezabilitate în valoare de 83.000 de lei cu firma bucureșteană SMM Invest CO SRL. Totodată, la  începutul lunii martie municipalitatea ieșeană a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene un set de 32 de proiecte pentru a primi finanțare din partea Executivului prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), valoarea totală a proiectelor Municipiului Iași fiind de aproape 78 milioane lei. Cele mai multe din proiectele privitoare la investiții la unitățile de învățământ vizează amenajarea de terenuri de sport.

Elevi de nota 10

Pentru a susține educația la nivel preșcolar, pe 8 iunie, primarul Mihai Chirica a premiat cei mai buni dintre elevii din anul școlar 2016/2017, care au fost laureați cu premiul I la olimpiadele și concursurile școlare. În plus, fiecare din cei 41 de tineri a putut beneficia, în mod gratuit, de o cină servită la o masă suspendată la 50 de metri deasupra pământului, prin intermediul celui mai neobișnuit restaurant din lume, Dinner în the Sky.

De asemenea, Primăria Municipiului Iași a menținut tradiția de a premia la sfârșit de an școlar  și pe elevii notați cu note maxime la examenul de evaluare națională și bacalaureat. Astfel, în data de 14 iulie, 36 de elevi care au fost notaţi cu 10 la examenul de evaluare naţională şi 11 absolvenţi de liceu din municipiul Iași care au obţinut nota maximă la bacalaureat au primit premii şi diplome din partea municipalităţii ieşene.

Sănătate

Spitalul Regional de Urgență

Potrivit schiței calendarului proiectului Regional de Urgență de la Iași, până la sfârșitul acestui an se va finaliza soluția tehnică, documentația va fi depusă spre finanțare la Comisia Europeană în primul trimestru al anului 2018, urmând ca, după aprobarea finanțării, lucrările să demareze la sfârșitul anului 2018, cel târziu la începutul anului 2019, astfel încât să fie finalizate în cursul anului 2022.

 

Spitalul Clinic de Recuperare şi Spitalul Clinic „C.I. Parhon”

La sfârșitul lunii februarie Consiliul Local a aprobat alocarea sumei de 1.398.390 lei în vederea suplimentării puterii de alimentare cu energie electrică a Spitalului Clinic de Recuperare. Durata de estimare a investiției este estimată la maxim 24 de luni.

Pe 13 aprilie, la Spitalul Clinic de Recuperare au fost inaugurate mai multe investiţii cu impact major asupra calității actului medical din municipiul Iaşi. Valoarea totală a investițiilor se ridică la peste 6,5 milioane de lei, cea mai mare parte a fondurilor fiind alocată de Primăria Municipiului Iași: două săli de operație, care pot lucra în tandem, o zonă de ATI, partea de sterilizare și laborator.

Investițiile vor continua și la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, celălalt spital din subordinea municipalității. Conform primarului, în 2017 unitatea medicală va avea cel mai mare program de investiții din ultimii ani. Vor fi avute în vedere partea de blocuri operatorii, în special în ceea ce privește transplantul renal. Municipalitatea ieşeană intenţionează să investească circa 15,7 milioane de lei în reabilitarea şi modernizarea Secţiei Clinice de ATI şi Blocului operator pentru transplant din cadrul Spitalului Clinic “Dr. C.I. Parhon”.

Cultură și evenimente

Centenar

Organizată de Primăria Municipiului Iaşi, a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) a avut loc în perioada mai – iunie, evenimentele desfăşurându-se sub conceptul „Centenar”, motivat de faptul că anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la momentul în care Iaşul a fost Capitală a României, iar anul viitor se vor aniversa cei 100 de ani trecuţi de la Marea Unire din 1918.

În cadrul organigramei Primăriei a fost înființat Compartimentul Centenar, cu rolul de a iniția și organiza o serie de evenimente în perioada 2017 – 2019.

Alte evenimente organizate sub egida Centenar: Centenarul Zilei Naționale la Iași (10 mai 1917 – 10 mai 2017), expoziţia de artă “Iaşi – capitală regală”, la Muzeul Municipal, pe 20 iunie – o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 100 de ani de la adoptarea, la Iaşi, a reformelor constituţionale care au pregătit împroprietărirea ţăranilor şi votul universal.

 

FIE 2017 – Ediția a V-a – Principalele repere și evenimente:

– Serile Filmului Românesc

– Târgul de Carte LIBREX

– Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”

– Festivalul Internațional „Poezia la Iași

– Piața Unirii – Piața Artelor

– Hangariada

– Weekend Clasic Centenar (19, 20 și 21 mai), cu spectacole susținute de Filarmonica din Cernăuți, Opera Națională Română Iași și Opera de Stat din Chișinău.

– Spectacol extraordinar susținut de Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, alături de pianista Alexandra Dariescu și dirijorul Gabriel Bebeșelea

– Marșul Absolvenților, urmat de recitalul susținut de Țăndărică & Bosquito, Vunk și Irina Rimes

– Concert Nigel Kennedy

– Concert al soliștilor Operei din Odessa

 

RomânIA Autentică

Peste 10.000 de ieşeni, dar și turiști îmbrăcați în ie au participat sâmbătă, 24 iunie, de Sânziene, la manifestările organizate pe pietonalul Ștefan cel Mare și în fața Palatului Culturii în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului „RomânIA Autentică”. Atât la concert, cât și la celelalte evenimente, „biletul de intrare” a fost ia. În vederea realizării unui posibil record național, fiecare participant la Festivalul „RomânIA Autentică”, atât la concert, cât și târgul de pe pietonalul Ștefan cel Mare, a primit din partea organizatorilor și a voluntarilor câte un ecuson personalizat cu inscripția „Particip la «România autentică» și numerotat. Ultimul ecuson împărțit unui participant la festival a avut numărul de ordine 10.720.

 

Relații internaționale

Orașul nostru a devenit și mai frecventabil pentru prietenii noștri din străinătate, iar acest lucru s-a transpus atât în creșterea numărului de turiști, cât și în numărul semnificativ de ambasadori și alți oaspeți din străinătate care au dorit să ne cunoască. În 2017, primarul Mihai Chirica a primit vizita ambasadorilor din Indonezia, Palestina, Franța, India, însărcinatului cu afaceri din Ucraina (locțiitor de ambasador), Olanda/Regatul Țărilor de Jos, SUA, Kuwait, China (consilierul pe cultură), Japonia, Germania, Lituania, Elveția (vizită privată), Israel, Vietnam, Belarus.

De asemenea, la invitaţia deputatului Ilan Gilon şi a rabinului Yosef Wasserman, la Tel Aviv, în Knesset (Parlamentul statului Israel), primarul Mihai Chirica și viceprimarul Gabriel Harabagiu au participat la ședința specială de comemorare a Pogromului de la Iași din iunie 1941. Manifestarea a avut loc în cursul după-amiezii de 7 martie.

Totodată, primarul Mihai Chirica a făcut în perioada 2 – 4 iunie o vizită în Israel, a doua în ultimele două luni. Deplasarea în Israel a fost întreprinsă ca urmare a unei invitaţii venite din partea Uniunea Evreilor Originari din România (AMIR), condusă de dl Micha Harish, fost ministru al Muncii în Israel.

The post Raportul primarului Municipiului Iaşi pe primul semestru al anului 2017 (partea a III – a) appeared first on Curierul de Iasi.

Curierul de Iasi