Soarele

Pe masura ce soarele apune, acesta ia culoarea sangelui, nuanta devenind tot mai putenica  atunci cand astrul dispare la orizont. Uneori se iveste iluzia unui soare in degrade. De fapt, care este explicatia?

Incercati sa vizualizati ce se intampla in momentul in care soarele coboara treptat pe cer. Lumina lui trebuie sa strabata tot mai profund prin atmosfera inainte de a ajunge la privitor, pur si simplu pentru ca este mai multa atmosfera in directia orizontului decat daca am privi catre soare direct in sus.

Lumina solara intalneste mai multe obstacole in atmosfera atunci cand soarele inca nu a urcat pe bolta decat in momentul in care soarele este la zenit. La apus, tot mai multa lumina albastra este imprastiata si lasa mai mult loc componentei rosii din lumina alba a soarelui, sa calatoreasca direct catre ochiul uman.  Si, astfel, soarele care apune pare rosu.

Inchipuiti-va ca sunteti pe luna si priviti apusul soarelui. Ei bine, in acel moment, astrul ar aparea alb, si nu rosu. Explicatia este una simpla, luna nu are atmosfera care sa modifice felul in care este perceputa culoarea soarelui.

Dar iata ca, spre deosebire de luna, pamantul are atmosfera, si dupa cum se stie, lumina alba, cum este si aceea a soarelui, este compusa din toate culorile curcubeului. Molecule minuscule din atmosfera terestra fac ca lumina sa se disperseze. Astfel, cerul nostru pare albastru: pentru ca atmosfera imprastie componenta albastra a luminii albe a soarelui, ceea ce explica si culoarea rosie a soarelui in apropierea orizontului.

In concluzie: Lumina rosie a asfintitului se datoreaza faptului ca, atunci cand ne uitam in zare, privim prin mai multa atmosfera terestra decat atunci cand vedem soarele aflat deasupra capului nostru.