Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Surprize, surprize! Cu scheleţi în dulap, comisarul şef Cipri Buta se vrea în fruntea Anticorupţiei din Bistriţa-Năsăud

94

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

ât să devină şeful Serviciului Judeţean al Direcţiei Generale Anticorupţie Bistriţa-Năsăud. Altfel spus, lupul se doreşte să devină paznic la oi, în condiţiile în care numele acestuia apare în cazul ”Mafiei din poliţia bistriţeană”, Mureşan, Hasnaş şi Cloşcă dar şi a fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Adriana Moldovan şi nu numai. Este vorba despre comisarul şef Ciprian Buta, care, după ce a fost schimbat din funcţia de adjunct al şefului IPJ BN şi a petrecut o lungă perioadă de penitenţă pe o funcţie de execuţie, are intenţia să revină în prim-plan şi să devină anticoruptul suprem al structurilor MAI din judeţul Bistriţa-Năsăud.


Conform unui anunţ publicat pe site-ului Direcţiei Generale Anticorupţie din data de 30 mai 2017, ”Afacerile Interne” din cadrul MAI organizează un concursîn vederea încadrării din sursă internă, din rândul ofiţerilor de poliţie care îndeplinesc condiţiile legale, pentru postul de şef serviciu la Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud. Pentru a participa la concurs, ofiţerii de poliţie interesaţi trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii: să fie absolvenţi de studii universitare de licenţă, de lungă durată, cu diplomă de licenţă sau absolvenţi de studii superioare de licenţă, ciclul I de studii universitare, să fie absolvenţi de studii postuniversitare sau studii universitare de master în domeniul management sau în specialitatea studiilor funcţiei de bază sau de studii universitare de lungă durată, să fie declaraţi „apt medical” şi „apt” la evaluarea psihologică organizată în acest scop, să nu fie cercetaţi disciplinar, să nu se afle sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau faţă de aceştia să nu fie pusă în mişcare acţiunea penală în condiţiile Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, să fi obţinut calificativul de cel puţin „bine” la ultimele două evaluări anuale de serviciu, să aibă cel puţin 2 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei şi să aibă cel puţin 3 ani vechime în specialitatea structurii pentru care se organizează concurs.

De asemenea trebuie să aibă gradul profesional minim de inspector principal de poliţie, să deţină certificat sau autorizaţie de acces la informaţii clasificate. Concursul se va desfăşura în data de 28.06.2017, începând cu ora 11.00, la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie din municipiul Bucureşti.

În prezent Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, este condus interimar de către comisarul Ioan Marian Feierdi.Structura a fost înfiinţată în anul 2005, primul şef a fost cms.şef Ioan Bugnar, au urmat apoi comisarii şefi Adrian Repede şi Marius Sorin Şipoş, acesta din urmă ieşind la pensie.

Având în vedere misiunea de bază a acestui organism, prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului de interne, profilul viitorului şef al serviciului ar trebui să fie unul fără pată şi cusur, o persoană deasupra oricăror suspiciuni privind integritatea sa morală.

 

Numele lui Buta, implicat în cazul procuroarei Moldovan

Aflarea veştii că, unul din pretendenţii la fotoliul de şef al structurii judeţene anticorupţie este cms.şef Ciprian Buta, a trezit zâmbete ironice şi rumoare în rândul personalului structurilor MAI din judeţ, dar şi anumite comentarii legate de scandalurile cu iz de corupţie în care numele lui a fost implicat, atât în perioada când a ocupat funcţia de comandant al Poliţiei Năsăud, dar şi în ultima funcţie, de demnitate publică deţinută, adjunct al şefului IPJ BN.

Într-un material publicat în Gazeta de Bistriţa cu ceva timp în urmă, pe tema condamnării şi problemelor cu justiţia pe care le-a avut fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, un fost şef din poliţia bistriţeană, col. (rz.) I.S, la o întâlnire a unor foşti poliţişti afirma că „în speţa respectivă trebuia reţinut în primul rând fostul şef al Poliţiei Năsăud, comisarul şef Ciprian(Cipri) Buta,…… şi apoi procurorul Moldovan Adriana Veturia”.

Col.(rez) S.I. a mai spus că „Cipri Buta a fost cel care a pus la cale mecanismul infracţional în urma căreia a fost arestată procuroarea şefă, de pe urma căruia cei doi au făcut şi realizat în mod ilegal mari sume de bani.Mecanismul respectiv consta în faptul că, fostul şef al Poliţiei Năsăud, actualul comisar şef Ciprian Buta, cu ajutorul unor complici, mai mulţi poliţişti din cadrul Poliţiei Năsăud, de regulă din rândul agenţilor de poliţie, ar fi întocmit dosare penale unor persoane pentru fapte nereale sau forţând anumite situaţii la limita legalităţii. Dosarele, după o aşa-zisă instrumentare a lor de către poliţiştii implicaţi în “afacere”, erau soluţionate prin înaintarea lor la Parchet şi ajungeau bineînţeles la procurorul şef Veturia Adriana Moldovan, care le instrumenta. În nici o situaţie dosarele care au intrat pe această filierănu ajungeau în faţa instanţei, deoarece faptele incriminatorii erau extreme de subţiri sau pur şi simplu inventate. Scopul respectivei operaţiuni era să scoată de la respectivii cercetaţi anumite sume de bani. Schema respectivă se pare că a funcţionat o perioadă destul de lungă, cei trei realizând mari sume de bani”.

Paradoxal, deşi fosta procuroare Veturia Moldovan a fost condamnată şi a înfundat puşcăria, fostului ei „prieten”Cipri Buta nu i s-a întâmplat nimic, din contră acesta a fost avansat în funcţie.

 

De la Năsăud, paraşutat şef adjunct la Bistriţa! Aici a dat de DNA

La un moment dat pălăria de şef al Poliţiei oraşului Năsăud i s-a părut prea mică lui Ciprian Buta, acesta aspirând la funcţii mai mari în poliţia bistriţeană. Cu sprijin politic, un influent politician local căruia îi „aranjase” un accident de circulaţie, dar şi al unui om de afaceri, Cipri Buta a intrat în „echipa” lui Ioan Ovidiu Mureşan, o grupare mafiotă care a transformat poliţia bistriţeană într-o afacere proprie. Faptul ca a făcut o anumită „dizidenţă” în cadrul grupului lui Mureşan şi nu a percutat la anumite solicitări pe lângă lege a acestuia, l-a salvat se pare de la arestare şi reţinere, plus că nu era el ţinta DNA.

Aşa cum se spune în Biblie că „necunoscute sunt căile Domnului”, similar se poate spune că la fel sunt şi căile Justiţiei, pline de hăţişuri şi de zone gri. În urma tăvălugului necruţător al DNA, care a demolat la propriu conducerea IPJ BN, fiind arestaţi Mureşan, Hasnăş şi Cloşcă, Ciprian Buta a rămas neatins din punct de vedere penal.

Deşi au fost vehiculate ştiri la momentul respectiv că şi Ciprian Buta a intrat în malaxorul procurorilor DNA, percheziţii la birou, la domiciliul din Năsăud, urmate de circa 4 ore de audieri, la ieşirea din sediul IPJ BN, cu zâmbetul pe buze acesta a declarat presei că nu este învinuit şi că nu au avut loc percheziţii la domiciliul său din Năsăud, iar de la birou nu au ridicat nici un fel de documente. ”De mâine mă pot întoarce la muncă”, declara Ciprian Buta.

 

Implicat, dar spălat

În luna mai 2014, şeful IPJ BN, comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, a dispus efectuarea unui control inopinat asupra activităţii comisarului şef Ioan Ani. Controlul a fost efectuat de către adjunctul Ciprian Buta, împreună cu comisarul Paul Leon Andreica – şeful Serviciului de Investigaţii Criminale,o altă „vedetă” a poliţiei bistriţene, fiind constatate deficienţe în activitatea profesională a comisarului şef Ani Ioan.

Pentru a evita consemnarea unor aspecte negative în raportul de control şi pentru a evita înlocuirea sa din funcţia deţinută, Ioan Ani a cerut sprijinul omului de afaceri Traian Larionesi, solicitându-i acestuia să intervină la cadrele din conducerea IPJ Bistriţa Năsăud.

Conform procurorilor DNA ar fi existat indicii conform cărora, Mureşan Ioan Ovidiu şi Buta Ciprian au acceptat solicitările lui Traian Larionesi, urmând a fi modificat conţinutul raportului de control, pentru a fi evitată sancţionarea şi destituirea din funcţie a comisarului şef Ani Ioan.
Cum necum, în culpă sau nu, Ciprian Buta a fost albit ca la ”Nufărul” în speţa ”Mafia din poliţia bistriţeană” dispărând din peisaj, dar şi din fotoliul de adjunct al IPJ BN, odată cu celălalt adjunct Liviu Olariu care s-a cerut la pensie. Culmea,Ciprian Buta, s-a cerut singur afară din postura de şefpentru o funcţie de execuţie la Serviciul de Pază şi Ordine din cadrul poliţiei judeţene.

În momentul numirii în funcţia de adjunct al şefului IPJ BN, Ciprian Buta nu era un poliţist sărac. Conform declaraţiei de avere, este proprietarul unei suprafeţe de 3,4 ari de teren agricol pe raza comunei Romuli, 6,75 ari de teren intravilan pe raza oraşului Năsăud, o casă de 230 de metri pătraţi tot în Năsăud, construită în anul 2007, proprietarul a două autoturisme, un VW Bora şi VW Golf, solda de peste 5.000 lei. Soţia sa angajată a BTR aducea în casă, lunar, 3.600 lei.

Post-ul Surprize, surprize! Cu scheleţi în dulap, comisarul şef Cipri Buta se vrea în fruntea Anticorupţiei din Bistriţa-Năsăud apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online

Get real time updates directly on you device, subscribe now.