Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Un stejar de 600 de ani din Bistrița-Năsăud, în competiția Arborele Anului

67

Competiţia Arborele Anului şi-a desemnat cei 12 finalişti ai ediţiei a II-a, pe care, începând cu 10 septembrie, îi puteţi vota online timp de 50 de zile.

Un stejar de 605 ani din judeţul Bistriţa-Năsăud este în competiție.

Stejarul din Posmuş ne aminteşte de vremurile când castelul Teleki din localitate era înconjurat de pădure. Anul 1406, înscris pe tăbliţa aflată pe trunchiul stejarului, a fost documentat de familia contelui Teleki, care a biruit castelul şi împrejurimile la mijlocul secolului al XVII-lea. Posmuş a fost dobândit de contele széki Teleki Mihály, cancelarul Transivaniei (1634 – 1690), şi a rămas în proprietatea familiei până în anul 1948, când a fost naţionalizat. În anii 1920 stejarul a fost lovit de fulger de două ori, dar ultimul proprietar, contele Teleki Ernő, pe rând al 10-lea din şirul moşierilor Teleki din localitate, a reuşit să stingă focul şi să salveze stejarul.

Conacul Teleki din Posmuş a fost imortalizat de-a lungul anilor de mai mulţi artişti. Pe pictura tempera datată din sec. XIX stejarul este bine vizibil. Apare şi în desenele stranii ale lui Teleki Ernő, desene pe care le-a făcut în anii de deportare la canalul Dunăre – Marea Neagră şi la Măcin, unde a avut 3 ani şi jumătate domiciliu forţat (1952-1955). Astăzi, desenele fac parte din colecţia art brut a Galeriei Naţionale de Artă din Budapesta. Copacul – dacă ar putea vorbi – ne-ar povesti despre istoria furtunoasă a Ardealului, despre saşi şi români, foşti locuitori al Posmuşului, şi despre viaţa unei familii nobile maghiare care a luat parte secole de-a rândul la făurirea istoriei Ardealului. Viaţa contelui Teleki Ernő a fost prezentată în filmul documentar “Dansul demonilor”, pe canalul de televiziune “DUNA TELEVÍZIÓ”, în aprilie 2011.

Stejarul are vârsta de 605 ani, circumferinţa 710 cm și înăţime 25 m.

Sursa

ObservatorBN