Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

Uniplay Show o ia pe urma Super Bingo Metropolis? Câştigători ai jocului se plâng că nu şi-au primit premiile! Firma organizatoare, deţinută de Radu Chifa, plină de datorii după doar un an de activitate

78

Sunt din nou probleme în imperiul Metropolis a, după ce ultimul show televizat de Antena 1 al jocului de tip bingo – Uniplay Show – a început să scârţie din ţâţâni. Potrivit Hotnews.ro, mai mulţi câştigători ai jocului se plâng că nu au intrat sau au intrat doar parţial şi foarte, foarte greu în posesia premiilor. În sânul grupului Metropolis există un precedent – Super Bingo Metropolis, joc de bingo difuzat tot într-un show televizat de Antena 1, a cărui licenţă a fost suspendată în 2012, iar ulterior revocată din cauza datoriilor uriaşe, de circa 13 milioane lei.

 

Primele semne care arătau că noul joc de bingo televizat Uniplay Show are probleme au fost undeva pe la finele lunii ianuarie anul acesta, după doar patru ediţii.Pe 21 ianuarie,Antena 1 a suspendat din grilă jocul de bingo, organizatorii emisiunii anunţând că vor reveni „cu un comunicat oficial în legătură cu partida”, fără a da alte detalii. Nu s-a precizat o altă oră sau dată a emisiunii şi nici ce se va întâmpla cu cei care au cumpărat deja cartoane de joc. A doua zi, în locul showului de bingo a fost difuzat un film artistic.

Decizia postului de televiziune a venit ca urmare a nivelului foarte scăzut de audienţă al Uniplay Show, în săptămâna de dinaintea intenţiei de suspendare, audienţa emisiunii a ajuns pe locul şase, în oraşe şi în toată ţara. Pe fondul audienţelor scăzute, după doar patru ediţii de difuzare, prezentatorul Horia Brenciu a fost înlocuit cu Ţociu şi Palade, iar mai apoi CNA a blocat spoturile publicitare ale emisiunii.

 

Mulţi câştigători se plâng că nu şi-au primit premiile

Potrivit Hotnews.ro, mai mulţi câştigători Uniplay anunţaţi în cadrul unor ediţii de la începutul anului, au reclamat recent că nu au primit premiile, în pofida promisiunilor organizatorilor. Ei susţin că au fost puşi pe drumuri degeaba, că li s-au invocat tot felul de motive pentru a amâna plata, că li s-a propus o eşalonare cu plata începând „de a doua zi”, doar ca a doua zi să nu mai dea de niciun reprezentant Monte Calm. Unii dintre ei susţin că au apelat sau intenţionează să apeleze la avocaţi pentru a lămuri situaţia, arată sursa citată.

De cealaltă parte, mai arată Hotnews.ro, compania organizatoare susţine că a decontat marea majoritate a premiilor, existând întârzieri pentru unele premii „speciale”, asta deşi câştigătorii cu care a discutat HotNews.ro au premii mari, de multe zeci de mii de lei. Compania vorbeşte, în cazul acestora din urma, de un „plan de eşalonare agreat”, deşi în mai multe cazuri eşalonarea fie nu a fost agreată de câştigător, fie nu ar fi fost respectată, conform celor spuse de persoanele contactate de HotNews.ro.

„Numărul total de câştigători de până acum este de 9.380. Dintre care, vorbim de 8.100 câştigători de premii obişnuite care au fost integral decontate şi 1.280 de premii speciale care au fost deja decontate pentru cel puţin 75% din câştigători. Ceilalţi câştigători urmând săîşi încaseze premiile conform planului de eşalonare agreat, fiind deja programaţi pentru decontare.

„Există un sistem de eşalonare pentru decontarea premiului fiecărui câştigător. În orice sistem de premiere există o perioadă de timp în care se decontează câştigurile”, arată compania organizatoare într-un răspuns remis Hotnews.ro.

Motivele întârzierilor ar fi faptul că „proiectul este nou”, iar „echipa este în curs de consolidare”.

 

Precedentul Super Bingo Metropolis. Organizatorul, Phoenix Games SRL

Problemele de acest tip nu sunt chiar noi, fiindcă există un precedent – jocul de bingo difuzat în urmă cu câţiva ani tot de Antena 1 – Super Bingo Metropolis, organizat pe atunci de o altă firmă din grupul Metropolis, SC Phoenix Games SRL, deţinută de Radu Chifa şi Petru Rus.

În 2012, licenţa pentru jocurile de tip bingo deţinută de SC Phoenix Games SRL a fost suspendată de Comisia de autorizare a jocurilor de noroc. Motivul care a stat la baza deciziei de suspendare a licenţei l-au constituit datoriile foarte mari pe care firma bistriţeană le avea către bugetul de stat, cuantumul acestora depăşind 1,2 milioane de euro.

Reprezentanţii Phoenix Games recunoşteau la acea vreme că au datorii către statul român, însă exista şi o garanţie imobiliară.

„Firma înregistrează, în acest moment (n. r. – februarie 2012) datorii de 1,2 milioane euro la Bugetul Statului, dar aceste datorii sunt garantate de o ipotecă mobiliară, în valoare de 7.382.000 lei. Dorim să precizăm că până în prezent, S.C. Phoenix Games SRL a achitat la bugetul statului peste 138.000.000 lei (peste 32.000.000 euro) şi va continua să-şi achite toate sumele restante în termen cât mai scurt. Permanent, S.C. Phoenix Games SRL a colaborat cu reprezentanţii Direcţiei Fiscale Bistriţa-Năsăud în oferirea de soluţii stabile şi viabile în recuperarea datoriilor înregistrate la bugetul de stat”, declara Eugen Cosma, administratorul firmei, prin intermediul unui comunicat remis presei, în 2012.

Anul 2012 a fost încheiat de Phoenix Games SRL cu o cifră de afaceri de circa 6,7 milioane lei, pierderi de aproximativ 2,3 milioane lei şi datorii totale de peste 325 milioane lei.

Anii care au urmat nu au fost deloc presăraţi cu flori, cifra de afaceri a firmei cifrându-se la maxim 18.000 lei. Pierderile nu mai sunt atât de mari ca şi în 2012, însă comparativ cu cifra de afaceri acestea au fost totuşi imense. În ceea ce priveşte cuantumul datoriilor, până în 2015 abia s-a reuşit plata a circa 3 milioane de lei.

metropolis

Au început să curgă problemele

Odată cu licenţa suspendată, grupul de firme Metropolis a început să înregistreze pierderi, Drept dovadă stă şi faptul că în toamna lui 2012 cei de la Metropolis s-au văzut nevoiţi să renunţe la realizarea unui complex rezidenţial, proiect pe care îl anunţaseră cu mare pompă în toamna lui 2010, după ce au reuşit să pună mâna pe terenul unde ani de zile funcţionase Mopal – urmaşul CPL, până ca acest combinat bine cunoscut în judeţ şi în ţară, dar şi în exterior a ajuns în mod ciudat în faliment.

Cele 13 hectare de teren plus construcţiile fostului Mopal au fost vândute în aprilie 2010 după mai multe runde de licitaţii. La acea vreme, conform unui anunţ din presă, terenul, cu tot cu clădiri, au fost evaluate la 90 de milioane de lei, iar vânzarea a pornit de la 67,7 milioane de lei. Tranzacţia a fost confidenţială, însă potrivit unor surse neoficiale, grupul de firme Metropolis a achiziţionat în cele din urmă terenul şi ce a mai rămas din fostul combinat pe o sumă mult mai mică, opt milioane de euro (circa 35 milioane lei).

La doi ani de la anunţarea proiectului, proprietarii Metropolis s-au văzut nevoiţi să renunţe la investiţie şi în cele din urmă au decis să scoată la vânzare şi terenul de circa 13 hectare. În legătură cu acest teren, existau informaţii că ar fi revendicat de foştii proprietari.

Suspendarea proiectului a fost confirmată la acea vreme de reprezentanţii Metropolis. Tot atunci, aceiaşi reprezentanţi au susţinut că până ca Metropolis să cumpere terenul şi ce mai rămăsese din fostul Mopal, solicitările de revendicare a unor suprafeţe de teren au fost soluţionate în instanţă.

 

Datorii gârlă

Pentru succesul proiectului cartierului rezidenţial ce urma să fie ridicat pe locul fostului Mopal, Radu Chifa şi Petru Rus – proprietarii grupului de firme Metropolis – se pare că se bazau foarte mult pe veniturile pe care ar fi trebuit să le obţină în urma show-ului televizat de pe Antena 1. Interzicerea producţiei TV a dat peste cap planurile celor doi şi a adus pierderi anuale de peste un milion de euro. Urmarea a fost acumularea de datorii de peste 13 milioane lei şi creditori la uşă.

În consecinţă, Rus şi Chifa s-au văzut nevoiţi să ceară în instanţă intrarea în insolvenţă a SC Phoenix Games SRL, numărul creditorilor fiind de peste 80 de persoane juridice şi fizice.

Mai mult decât atât, datoria pe care Metropolis o avea în acel moment către stat se ridica la circa un milion de euro, astfel că Fiscul a decis să demareze procedura de executare silită.

 

Lege cu dedicaţie

Pentru jocul de bingo, grupul de firme Metropolis a beneficiat de o lege cu dedicaţie specială din partea Parlamentului României, în baza căreia a fost scutit de plata taxelor către statul român.

Legea 246/2010 a fost adoptată de Parlament în vederea aprobării Ordonanţei de Guvern 77/2009, care introducea jocurile de bingo organizate prin intermediul reţelelor de televiziune ca o categorie aparte a jocurilor de noroc, fiind separate de jocurile clasice de bingo. Aceasta era prima modificare adusă de ordonanţa transformată ulterior în lege. De menţionat însă că, deşi a fost introdus ca şi categorie separată de joc de noroc, pentru jocul de bingo televizat nu a fost prevăzută durată de autorizare. Dacă până şi operatorii Loteriei Române ştiau că trebuie să îşi obţină autorizaţia anual, la fel ca şi cei care au cazinouri cu rulete sau sălile de bingo, pentru Super Bingo Metropolis nu s-a prevăzut aşa ceva.

De remarcat faptul că nici pentru cartoanele vândute în toată ţara, singurul operator de bingo televizat nu a fost obligat să plătească Loteriei Naţionale, conform legii care prevede că, „Cota procentuală din valoarea nominală a cartoanelor achiziţionate de către organizatorii de jocuri de noroc bingo în sala de la Compania Naţională „Imprimeria Naţională” – S.A. se achită în avans la Trezoreria Statului, ridicarea cartoanelor fiind permisă numai pe baza prezentării documentului de plată vizat de trezorerie”. Cea de-a doua categorie de jocuri bingo nefiind menţionată la acest capitol al legii, prin urmare aceştia îşi puteau tipări oriunde cartoanele fără să mai plătească Imprimeriei Naţionale nimic, aşa cum fac alţi operatori de jocuri de noroc.

 

Organizatorul Uniplay Show – Monte Calm Play SRL, deţinută de Radu Chifa

Uniplay Bingo TV” este organizată de Monte Calm Play SRL, cu sediul în Bistriţa, şi produsă de Monte Calm Group, care în luna iunie 2016 a înregistrat mai multe mărci la OSIM, Uniplay Show, Uniplay Live, Uniplay Gaming, Uniplay Bingo, Uniplay Keno şi Uniplay Games.

Totodată, firma avea peste 115 puncte de lucru şi săli de joc în toată ţara, în ideea în care proiectul Uniplay urma să se dezvolte.

În Monte Calm Play SRL apar ca asociaţi Radu Chifa, ca persoană fizică, şi SC Monte Calm Group SRL, ca persoană juridică, aceasta din urmă avându-i ca asociaţi pe Radu Chifa şi Cozma Plăian.

uniplay bingo

Firma scârţâie zdravăn

Monte Calm Play SRL a fost înfiinţată în mai 2016, cifra de afaceri înregistrată anul trecut cifrându-se la 783.648 lei. Pierderile înregistrate de firmă sunt imense şi se ridică la peste 12 milioane lei, în timp ce datoriile depăşesc 13,4 milioane lei.

Deşi anul 2016 a fost încheiat fără datorii către bugetele de stat, începutul lui 2017 nu se arată foarte roz, fiindcă până pe 20 februarie Monte Calm Play figura cu datorii către stat în valoare de 448.729 lei. Astfel, la bugetul de stat figura cu suma de 148.564 lei, la bugetul asigurărilor sociale de stat cu 202.661 lei, bugetul asigurărilor de şomaj – 9.571 lei, iar la bugetul asigurărilor de sănătate cu 87.933 lei.

Acestea nu sunt singurele probleme ale firmei, întrucât din decembrie 2016 au început să curgă dosarele în instanţă pentru neplata unor datorii către diferite societăţi comerciale din ţară, în acest moment fiind înregistrate pe rolul Judecătoriei Bistriţa 5 dosare în care Monte Calm Play SRL figurează ca debitor. În două dintre dosare, instanţa s-a pronunţat deja în favoarea creditorilor, firma lui Chifa având de plătit peste 42.000 de lei debite principale, la care se mai adaugă penalităţile de întârziere sau dobânzi, plus cheltuielile de judecată. Celelalte trei dosare au fost înregistrate pe rolul Judecătoriei Bistriţa în urmă cu nu de foarte mult timp, unul pe 22 martie, acesta având termen pe 24 aprilie, iar celelalte douăpe 10 aprilie, termenele de judecată fiind stabilite pe 3, respectiv 19 mai.

 

Monte Calm Group nu e nici ea mai brează

Nici compania care apare drept asociat în Monte Calm Play, şi vorbim de Monte Calm Group, nu stă mai bine din punct de vedere financiar. Potrivit datelor listafirme.ro, în 2015, compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste 2,75 milioane lei, pierderi de peste 4,55 milioane lei şi datorii de peste 18 milioane lei. Plăţile către bugetele de stat sunt la zi.

Pe 3 aprilie, pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud a fost înregistrat un dosar în care o companie bistriţeană – VRG SA – a cerut falimentul Monte Calm Group SRL.

În alte două dosare, înregistrate în 2015 pe rolul Judecătoriei Bistriţa, Monte Calm Group apărea ca debitoare. Instanţa a dat câştig de cauză creditorilor, firma lui Chifa având de plătit peste 60.000 lei plus penalităţi.

Post-ul Uniplay Show o ia pe urma Super Bingo Metropolis? Câştigători ai jocului se plâng că nu şi-au primit premiile! Firma organizatoare, deţinută de Radu Chifa, plină de datorii după doar un an de activitate apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online.

Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online