Publisher is the useful and powerful WordPress Newspaper , Magazine and Blog theme with great attention to details, incredible features...

VACANȚE MUZICALE 2017 Cellia Caterina Costea și Orchestra de Tineret din Niš în seara a VII-a

129

A opta seară (sâmbătă, 8 iulie) a ediției a 44-a a Vacanțelor Muzicale oferă un concert de muzică de operă. Evenimentul o va avea în prim plan pe soprana Cellia Caterina Costea, fiică a urbei noastre. Solistă a Operei din Atena, Cellia va cânta alături de Orchestra simfonică de tineret “Naissus” din Niš (Serbia), dirijor, Zoran Andrić. Prezentări ale artiștilor oferite de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”:

Cellia Caterina  Costea

S-a născut într-o familie de muzicieni. A studiat vioara la Școala de Muzică din Piatra-Neamț și, mai târziu, canto, cu profesoara Elena Botez la Liceul de Artă din același oraș. Și-a continuat studiile la Universitatea de Muzică din București și este câștigătoarea a unsprezece concursuri internaționale de canto. A debutat pe scena Operei Naționale București în rolul Desdemonei din „Otello”, de G. Verdi, cariera internațională având ca punct de plecare rolul Contesei din „Nunta lui Figaro”, de W. A. Mozart la Klagenfurt. Interpretând repertoriul lirico-spint, a evoluat pe unele din cele mai importante scene de operă, dintre care putem enumera Covent Garden-Londra, Opera de Stat din Viena, Teatrul Liceu de Barcelona, Deutsche Oper Berlin, Konzerthaus Berlin, Operele de Stat din Stuttgart, Duesseldorf, Frankfurt, Hannover, Opera de Toulon, Capitole de Toulouse, Opera de Nice, Opera municipal de Marseille, Opera Royal de Wallonie-Liège, Teatrul Național Praga, Opera din Cairo, Concertgebouw Amsterdam și Opera Regală Amsterdam, în Italia în teatrele de operă din Palermo, Cagliari, Catania, Brescia, Como, Pavia, Cremona, Reggio Emilia, Novarra, Modena și Piacenza, în Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, China și Chile. Se remarcă în roluri precum: Contessa – Nunta lui Figaro, Arminda – La finta giardiniera, Donna Elvira – Don Giovanni, Liu – Turandot, Mimi – La Bohème, Tosca, Madama Butterfly, Nedda – Pagliacci, Aida, Amelia –Simon Boccanegra, Leonora – Trovatore, Desdemona – Otello, Elena – Vecerniile siciliene, Amelia – Bal mascat, Elisabetta – Don Carlo. Dirijorii importanți cu care colaborează sunt Seiji Osawa, Juliano Carella, Mark Elder, Ascher Fisch, Eugene Kohn, Jiri Kout, Alain Lombard, Pinchas Steinberg, Alberto Veronesi, Abel Ybes. Din anul 2012, este solista Operei Naționale din Atena, an în care primește din partea Uniunii Criticilor de Teatru și Muzică din Grecia,  Marele Premiu pentru cel mai bun artist al anului.

ORCHESTRA FILARMONICĂ DE TINERET „NAISUS”

Orchestra de Tineret din Niš (Serbia) și-a început activitatea la 1 noiembrie 2010, chiar în holul Primăriei orașului, bucurându-se de susținerea primarului și a președintelui de onoare al Filarmonicii, prof. dr. Zoran Perisić. În prezent, consiliul director al orchestrei îi are ca membri pe Zoran Andrić, președinte-fondator și prim-dirijor, prof. dr. Dragan Stanimirović, director general onorific (in memoriam), Srdjan Savić, noul director general și pe Dejan Savić, dirijor și manager artistic. Prima apariție pe scenă a Orchestrei „Naissus” a avut loc pe 14 ianuarie 2011, în cadrul tradiționalului Concert de valsuri vieneze de Anul Nou. Membrii orchestrei sunt tineri din 20 de orașe din Serbia, de la Subotica la Leskovac. Formația a participat la Festivalul Filarmonicilor de Tineret din Florența, ediția a XIII-a, unde spectatorii s-au ridicat în picioare, în semn de apreciere a evoluției lor subtile și profunde. Orchestra a sărbătorit prima aniversare cu o apariție internațională la Sofia și cu un concert la Leskovac.

Anul 2012 a fost marcat de alte evenimente importante: câștigarea Medaliei de aur la „World Contest of Youth Orchestras”, la Praga, sărbătorirea Zilei Internaționale a Muzicii cu o premieră – Simfonia a 9-a „Din Lumea Nouă” a lui Dvořák sau participarea la  Festivalul „Estate Musicale Romana”, în luna august, urmată de concerte la Sorento, Napoli, Bologna și la Festivalul „Ravello”. Directorul artistic al Festivalului „Estate Musicale Romana” i-a invitat apoi să facă un turneu în Italia. În 2013, orchestra participă la o competiție internațională dedicată formațiilor de tineret, desfășurată la Viena, unde ocupă locul 4. Cu acest prilej, susține două concerte în Viena și Bendorf. În anul 2014, la competiția europeană a orchestrelor de tineri, desfășurată la Bratislava, câștigă o nouă medalie de aur. Orchestra se află la prima vizită în România, iar după încheierea Festivalului „Vacanțe Muzicale”, vor începe pregătirile pentru a susține, în 2018, un concert special la Walt Disney Concert Hall în Los Angeles.

Zoran Andrić

S-a născut în 1955 și a absolvit secția de compoziție și dirijat de la Facultatea de Muzică din Skopje, Macedonia. În 1983 a urmat cursuri de perfecționare cu profesorul Milan Horvat, la Liceul de Muzică din Grazz. Din 1984 până în 1993, a lucrat ca profesor de cor și orchestră la Școala de muzică „Petar Konjevic” din Belgrad. De asemenea, a înregistrat numeroase succese cu Orchestra și Corul de Cameră pentru Copii. În 1986, în calitate de bursier al Guvernului Rusiei, s-a specializat în dirijat operă simfonică la Conservatorul „Nikolai Rimski-Korsakov” din Sankt Petersburg, la clasa prof. dr. Rovilja Martinova. Compune din anul 1971, repertoriul său cuprinzând Sonata „Dramatica” pentru pian, Suita pentru pian, Scherzo pentru pian și două cvartete de coarde, Lastovo Vision pentru flaut și pian, zece miniaturi, Simfonia nr. 1, Poema simfonică, Oratoriul, Concert pentru pian și orchestră, Fantezie pentru orchestră, trei compoziții pentru cor. Ca dirijor, a susținut concerte cu mai multe orchestre: Simfonijski Orkestar RTS, Makedonska Omladinska Filharmonija (în calitate de fondator), orchestrele simfonice din Pristina, Titograd, Mostar, Sofia, Vidin, Vrac, Ruse și Plovdiv. A înființat orchestrele „Sorabia” la Belgrad și KPGT din Niš. A colaborat cu soliști renumiți: Stefan Milenković, Jovan Kolundžija, Flavio Kolombo (Italia), Carsten Grøndahl (Suedia), Romeo Smilkov (Bulgaria), Mona Mari Nok (America), Radmila Bakočević, Jadranka Jovanović, Katica Nikolić, Vera Royova (Rusia), Uros Dojčinović, Jasminka Stančul, Marina Arsenijević. Este fondator și director artistic al Festivalului Internațional de Muzică „Old Gold” din Niš. De asemenea, tot lui Zoran Andrić i se datorează renașterea Concertului vienez tradițional de Anul Nou de la Niš. A înregistrat zece CD-uri, LP-uri, casete și a realizat înregistrări pentru producția muzicală a RTS. Este, de asemenea, fondator al Corului de Cameră din Niš format din cei mai buni și experimentați interpreți. În noiembrie 2010, a înființat Orchestra Filarmonică „Naissus” din Niš, pe care o dirijează cu mare succes și în prezent.

 
Source: Stiri

The post VACANȚE MUZICALE 2017 Cellia Caterina Costea și Orchestra de Tineret din Niš în seara a VII-a appeared first on Stiri.

Stiri