3 persoane REȚINUTE pentru fraude informatice! CINE sunt și CUM acționau. Prejudiciu de peste 72.000 euro

3 persoane REȚINUTE pentru fraude informatice! CINE sunt și CUM acționau. Prejudiciu de peste 72.000 euro

Trei persoane au fost reținute în urma perchezițiilor domiciliare efectuate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de fraude informatice.

S-a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24  de ore a inculpaţilor Luță Constantin Daniel, Gonț Constantin Marian şi Chiran Robert Claudiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la fraudă informatică în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată. În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014-2016 a fost constituit un grup infracțional organizat, printre alţii, de către inculpatul Luță Constantin Daniel la care au aderat şi inculpaţii Gonț Constantin Marian şi Chiran Robert Claudiu, precum şi alte persoane, cu scopul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică, constând în postarea de anunțuri fictive pe site-uri de specialitate privind vânzarea unor bunuri având drept consecință prejudicierea personelor care au plătit prețul produselor la care se refereau anunțurile de vânzare.

În fapt s-a reţinut că, începând cu luna decembrie a anului 2014, membrii grupului infracţional au introdus pe site-uri specializate anunțuri de vânzare a unor bunuri nedeținute (telefoane mobile, utilaje agricole, cărucioare de copii, aparate electrocasnice) determinând și prin corespondența purtată prin e-mail persoane interesate de achiziționarea acestor bunuri să plătească în conturile bancare deschise în acest scop sume de bani, ulterior nefiindu-le livrate bunurile plătite.

Se reţine că, în cadrul grupului infracțional organizat, Luță Constantin Daniel a avut rolul de a racola persoane dispuse să deschidă conturi la unităţi bancare din Polonia, în care urmau să fie virate sume de bani de către persoanele interesate să achiziționeze bunurile la care se refereau anunțurile fictive postate pe site-urile de specialitate, urmând ca sumele de bani virate în aceste conturi să fie transferate către conturi bancare ”colectoare” deschise la  unităţi bancare din România de către persoane racolate.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că inculpaţii Gonț Constantin Marian şi Chiran Robert Claudiu au deschis conturi bancare punând la dispoziția inculpatului Luță Constantin Daniel datele necesare accesului, prin internet banking, în respectivele conturi de unde au fost transferate sumele de bani, precum şi  a datelor conturilor bancare în care au fost transferați banii și a cardurilor atașate acestora prin folosirea cărora au fost efectaute retrageri de numerar de la ATM-uri.

Prin activitatea infracțională, membrii grupării au  prejudiciat persoane din Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Germania, Coreea de Sud, China, Israel, Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Belgia, Norvegia și Rusia.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de peste 72.000 de euro.

Perchezițiile s-au desfășurat miercuri, 31 ianuarie, 14 la numră, în Argeș, Vâlcea, Teleorman și Olt.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 3 laptopuri, 2 HDD-uri, 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, 4 memory-stick-uri, o tabletă, un token, un card bancar, 2.300 de euro și 7.500 de lei.

Publicat la Thu, 01 Feb 2018 15:16:20 +0000

Actualitate

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More