ALERTĂ MONDIALĂ – O super-malarie imună la tratament amenință cu răspândirea globală

ALERTĂ MONDIALĂ  Răspândirea rapidă a „super-malariei” în Asia de Sud-Est reprezintă o amenințare globală și i-a determinat pe oamenii de știință să tragă numeroase semnale de alară, scrie BBC News.

Super-malaria a apărut în Cambodgia, dar de atunci sa răspândit în mai multe părți din Thailanda, Laos și a ajuns în sudul Vietnamului. Această formă periculoasă a parazitului malariei nu poate fi ucisă cu principalele medicamente anti-malarie. Echipa de la Oxford Tropical Medicine Unit de cercetare din Bangkok a spus că există un pericol real ca malaria să devină netratabilă. „Considerăm că este o amenințare gravă”, a declarat profesorul Arjen Dondorp, șeful unității medicale.

Este alarmant faptul că această tulpină se răspândește atât de repede în întreaga regiune și ne temem că se poate răspândi mai departe și eventual să treacă în Africa”. Într-o scrisoare, publicată în The Lancet Infectious Diseases, cercetătorii detaliază „dezvoltarea recentă sinistră” care a văzut rezistența la medicament artemisinin emerge.

Aproximativ 212 milioane de persoane sunt infectate cu malarie în fiecare an. Boala este cauzată de un parazit care este răspândit de țânțarii care sug sânge și este un ucigaș major în rândul copiilor.

Principalul tratament pentru malarie este artemisinina în combinație cu piperacina. Dar, deoarece artemisininul a devenit mai puțin eficient, parazitul a evoluat acum și a devenit rezista și la piperacină.

Prof Dondorp a spus că tratamentul a eșuat la o treime din cazurile din Vietnam, în timp ce în unele regiuni din Cambodgia rata eșecului a fost de aproape de 60%. Rezistența la medicamente ar fi catastrofală în Africa, unde apar 92% din toate cazurile de malarie.

Sursă info și foto.

The post ALERTĂ MONDIALĂ – O super-malarie imună la tratament amenință cu răspândirea globală appeared first on actualmm.ro.

actualmm.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More