BNS a cerut, la Ploieşti, în sunet de vuvuzele, să se renunţe la transferul contribuţiilor sociale

• Angajaţii TCE ameninţă, din nou, cu greva generală!

N. Dumitrescu

Hărmălaie mare, ieri, în centrul Ploieştiului, în jurul orei 15.00. Fluierături, zgomot de vuvuzele, nelipsitele huiduieli. Timp de oră, peste 100 de persoane reprezentând Blocul Naţional Sindical – Filiala Prahova au protestat în faţa Palatului Administrativ, pentru a-i determina pe guvernanţi să renunţe la transferul integral al contribuţiilor sociale în sarcina angajatului. Acestora li s-au alăturat şi angajaţi ai regiei de transport local de la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, supărarea acestora fiind legată de soarta S.C. TCE Ploieşti, „care se duce de râpă!”. De altfel, înainte de declanşarea acestui protest, liderii de sindicat de la TCE au purtat o discuţie cu primarul municipiului, Adrian Dobre. Întrevederea s-a finalizat şi cu un ultimatum: dacă nu vor fi viraţi în conturile societăţii banii reprezentând diferenţa dintre venituri şi cheltuieli aferentă anului 2016, care atârnă ca o piatră de moară de gâtul societăţii, de luni, 30 octombrie, TCE va declanşa greva generală, care va fi pe termen nelimitat!

Ieri, între orele 15.00-16.00, funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea în Palatul Administrativ din Ploieşti – mai ales cei care au birourile ale căror ferestre dau către centrul oraşului – au avut parte de o porţie zdravănă de huiduilei şi fluierături, sincronizate cu zgomotul vuvuzelelor. Respectând strategia fixată pentru manifestările protestatare luate în calcul pentru perioada următoare, ieri, la nivel de ţară, Blocul Naţional Sindical a organizat proteste în toate reşedinţele de judeţ. Astfel, timp de o oră, în centrul oraşului a fost hărmălaie mare, sindicaliştii protestând împotriva guvernanţilor, în speranţa că prin aceste acţiuni îi vor determina să renunţe la transferul integral al contribuţiilor sociale în sarcina angajatului. „Cetăţenii români sunt forţaţi să fie cobai pentru măsuri şi politici netestate nicăieri în lume!”, „Huo, Huo, nu mai vrem experimente!”, au tot strigat protestatarii, în repertoriul „strigăturilor” regăsindu-se şi apelativul „Comuniştilor!”.

BNS 3
Mai mult, cei prezenţi în faţa Palatului Administrativ erau cu ochii şi pe liderul de sindicat al BNS Prahova, Ion Anton, în contextul în care, ca un adevărat dirijor, când acesta ridica mâinile ceilalţi suflau, la unison, în fluiere şi vuvuzele.Conform declaraţiilor acestuia, dacă Guvernul nu va da înapoi în ceea ce priveşte transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajatului, vor urma acţiuni în stradă şi de mai mare amploare. De altfel, protestatarii aveau în mâini şi fluturaşi pe care erau trecute principalele motive care i-au determinat să iasă în stradă, printre care se regăseau următoarele: „Azi, pentru salariul minim, angajatul plăteşte contribuţii sociale şi impozit de 385 de lei, de la 1 ianuarie 2018 va plăti 745 de lei”; „Azi, salariaţii şi angajatorii lor asigură 80% din resursele fondului de sănătate, dar salariaţii reprezintă mai puţin de 30% din numărul beneficiarilor. Această povară va fi dusă de la 1 ianuarie 2018 doar de către salariaţi”; „Bolile profesionale, pierderea capacităţii de muncă, urmare a unui accident de muncă sau ca urmare a unei îmbolnăviri cauzate de condiţiile inadecvate de muncă, pierderea locului de muncă, urmare a deciziei angajatorului de a-şi optimiza costurile, toate sunt costuri ce vor fi suportate integral de către salariat. Statul şi angajatorul au decis să renunţe la astfel de responsabilităţi”.
De altfel, în cazul în care Guvernul nu va renunţa la transferul integral al contribuţiilor sociale în sarcina salariatului şi la desfiinţarea celor patru fonduri speciale, sindicaliştii au anunţat că, în perioada 30 octombrie – 10 noiembrie, vor organiza cel puţin 10 manifestaţii de stradă la nivel local. De asemenea, în funcţie de reacţia Guvernului, protestatarii vor lua în calcul şi organizarea unui miting de amploare în Bucureşti.

TCE, pe un butoi cu pulbere

Ion MiscaÎnainte de începerea protestului de ieri din faţa Palatului Administrativ, sindicaliştii de la TCE au avut o întrevedere cu primarul oraşului, Adrian Dobre. Astfel, Ion Mişcă ne-a declarat că întrevederea cu edilul s-a finalizat cu un ultimatum, care va fi în dezavantajul acelora care călătoresc cu mijloacele de transport în comun. “I-am transmis primarului Adrian Dobre că dacă, până la sfârşitul acestei săptămâni, în conturile societăţii nu vor fi viraţi banii promişi – cele 6,8 milioane de lei fără TVA, plus penalităţi, care reprezintă diferenţa dintre venituri şi cheltuieli pe anul trecut – de luni, 30 octombrie, TCE va declanşa greva generală. Iar greva generală va fi pe termen nelimitat. Începând de la prima oră, de luni nu va mai circula niciun mijloc de transport în Ploieşti. Vom asigura doar cursele speciale, cele cu navetiştii societăţilor cu care avem convenţie. Apelăm la declanşarea grevei generale pentru că nu se mai poate aşa. Din lipsă de fonduri, nu mai putem să ne desfăşurăm activitatea. Nu mai putem cumpăra piese de schimb. Astfel, se pun în pericol atât siguranţa şoferilor, cât şi cea a călătorilor!”, ne-a declarat Ion Mişcă, liderul de sindicat de la TCE. Totodată, acesta a mai adăugat că s-a luat decizia ca Primăria Ploieşti să fie acţionată în judecată pentru “distrugerea societăţii”.

Ziarul Prahova

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More