Caz incredibil în Bistrița! A rămas fără acoperiș deasupra capului chiar înainte să nască! În casă îi plouă cu găleata și copilul e pe drum (FOTO-VIDEO)

O familie din Bistrița, cu un copil de școală primară și altul care e pe drum, trăiește o dramă în aceste zile, după ce vijelia le-a luat acoperișul blocului în care locuiesc. Familia Tudurachi deține un apartament la etajul opt al unui bloc de pe strada Aviator Mihai Berbecariu. Astăzi, la câteva zile după o furtună cumplită care a cutremurat județul Bistrița-Năsăud duminică, 17 septembrie, în casa lor plouă abundent și o mare parte din mobilier și lucruri personale sunt înghesuite pe casa scării. Una dintre camere, care servea drept sufragerie, nu mai are plafon deloc și intemperiile sunt „la ele acasă”.  Ana urmează să nască mâine și, în aceste ore dinaintea venirii pe lume a copilului său, privește abătută ce a mai rămas din apartamentul cumpărat printr-un credit bancar enorm. Deși căderea precipitațiilor care se infiltrează în parchet îi afectează și pe ceilalți locatari, vecinii nu sunt dispuși să ajute la găsirea unei soluții pentru acoperirea mansardei, până la reconstrucție.

IMGP6342
IMGP6337
IMGP6336
IMGP6339
IMGP6334
IMGP6333
IMGP6331
IMGP6326
IMGP6324
IMGP6323
IMGP6321
IMGP6320
IMGP6318
IMGP6329
IMGP6343

Soții Tudurachi sunt abătuți de necazul care i-a lăsat sub cerul liber, dar sunt îngrijorați și de faptul că în apartament continuă să plouă și acesta se degradează încet, încet, fără ca ei să poată face ceva. Au făcut mai multe demersuri la Primărie, pentru a primi măcar o locuință temporară, dar spun că primarul nici măcar nu i-a primit în audiență, fiind programați abia peste o săptămână sau două. Familia își dorește o soluție temporară pentru protejarea apartamentului până vor reuși să-l repare și o locuință provizorie pentru ei, având în vederea că sezonul rece e aici și în casa lor plouă cu găleata. Din păcate, nimeni din cadrul Primăriei Bistrița nu a avut timp să le asculte povestea, fiind puși doar să completeze o cerere.

„Eram în casă când a venit furtuna. Am apucat să închidem geamurile și am coborât un nivel mai jos, până la nivelul 7. Am apucat odată să luăm actele și când am mai urcat, era desprins plafonul”, povestește Ana Tudorache despre furtuna de duminică, ce le-a dat viața peste cap.

 

„Problema e că această construcție nu e făcută cum trebuia. Proiectul e făcut pentru 6etaje plus mansardă și s-a făcut o modificare de ultimă oră și ăsta e rezultatul. De duminică, am cerut ajutorul cunoscuților și acum stăm la niște prieteni, care sunt plecați în străinătate, pentru nu se știe cât timp. Eu mâine trebuie să mă duc să nasc. Mai avem un copil, care are 9 ani.

Am fost în audiență, am încercat să ajung în audiență. Mi s-a spus să completez o cerere, pentru săptămâna viitoare, miercuri, în condițiile în care eu am spus că vreau să vorbesc acum cu domnul primar, pentru că vineri mă duc să nasc. Am vorbit cu secretara, care mi-a zis că suntem una din sutele de victime, că s-au făcut foarte multe cereri și că noi dacă am făcut cererile la Primărie, la ISU și la Serviciul de Voluntariat, să așteptăm răspunsul lor.

Noi am vrut să ne ajute cu ceva, cu orice, să facem ceva provizoriu, să minimalizăm pagubele, să nu mai plouă în apartament. Nu mai zic de locuințe sociale, să ne ajute să putem să refacem apartamentul cât mai repede. Apartamentul e luat cu credit ipotecar, noi avem asigurare pe el, dar durează foarte mult și încă nu știm ce finalitate o să aibă dosarul de despăgubire”, a mai povestit femeia.

Problema familiei Tudurachi a fost discutată astăzi în cadrul ședinței de Consiliu Local, printr-o interpelare a consilierului local PER, Mircea Archiudean. Acesta a cerut primarului Ovidiu Crețu să găsească o soluție temporară pentru acești oameni care nu mai au unde să locuiască și, în general, să ofere niște spații provizorii de locuit pentru oamenii care rămân sub cerul liber în caz de calamitate sau altă forță majoră.

„Având în vedere evenimentele tragice ce au rezultat în urma furtunii ce a lovit orașul duminică, solicit să luăm o hotărâre în Consiliul Local prin care Primăria să aloce un număr de apartamente din spațiile deținute, pentru familiile din oraș afectate de diverse calamități. Un caz ar fi familiile din strada Aviator Mihai Berbecariu care au rămas fără locuință. Precizez că una dintre familii așteaptă un copil chiar zilele acestea”, a spus Mircea Archiudean.

Primarul Ovidiu Crețu a răspuns doar că situația familiei Tudurachi a fost transmisă Guvernului, împreună cu o situație a tuturor imobilelor afectate din Bistrița-Năsăud, și că problema despăgubirilor va fi discutată astăzi în ședința de Guvern. Până la primirea răspunsurilor, familiei Tudorache nu-i rămâne decât să găsească o soluție proprie, în timp ce fiul lor tocmai vine pe lume.

În ședința de Guvern de astăzi a fost aprobată suma de 1,055 milioane de lei, dar această sumă are ca destinație achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizare de reparații și refaceri pentru grădinițe, școli, muzee, unități spitalicești și alte clădiri și construcții aparținând administrațiilor locale. Situația locuințelor avariate de furtună urmează să fie discutată într-o ședință viitoare.


 

ObservatorBN

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More