Știri județul Bacău

Conducta de apă tehnologică avariată la Măgirești a fost înlocuită

sursa

Un segment de circa 40 de metri din conducta de apă tehnologică avariată zilele acestea în satul Valea Arinilor, din comuna Măgirești, a fost înlocuită de lucrătorii de la societatea Petrom. Conducta s-a spart de două ori în numai câteva zile și a inundat cu apă sărată zona adiacentă.

Primarul comunei, inginerul Câdă Ionică, a reclamat în ambele cazuri poluarea mediului cu apă tehnologică pompată pe conductele Petrom din depozitul de la Albotești către câmpul petrolifer. La jumătatea lunii decembrie, în satul Prăjești al comunei a fost și o avarie la o exploatare de țiței dezactivată. Acum primarul s-a temut că apa tehnologică va ajunge și în pânza freatică, deci chiar în fântânile oamenilor, dar posibil și în Tazlăul Sărat, care trece prin comună.

„Am înțeles – ne-a declarat comisarul șef al Comisariatului județean Bacău al Gărzii Naționale de Mediu, Ionuț Diaconu – că domnul primar a făcut o nouă reclamație la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar probabil a văzut că se lucrează la locul accidentului și o fi crezut că ar fi o nouă avarie.

Apa a fost oprită vineri dimineața.

Din ce mi-au relatat colegii care au fost la fața locului, apa care s-a scurs nu a ajuns în emisar, în Tazlăul Sărat. Apa s-a scurs, dar până la emisar sunt circa șase kilometri, plus cămine decantoare și rigole de pământ. Deci apa nu ar fi ajuns în emisar.

Oricum, Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău a luat probe de apă pentru analiză și vom ști exact situația. Noi am solicitat și la Agenția de Mediu Bacău probe de sol din zonă, dar agenția nu are dotare tehnică pentru asemenea operații. Ei fac numai analize de aer”.