StiriȘtiri județul AradȘtiri județul Neamț

Conferința despre sănătatea maternă din 20 octombrie 2017 a fost un real succes

Nu doar numarul de persoane care au participat a fost mult mai mare decat cel asteptat dar si implicarea si discutiile din timpul conferintei au fost memorabile.  Detalii despre eveniment aici:  Educație prenatală la Piatra-Neamț, vineri, 20 octombrie, ora 16:00, la Moft.

Am pornit la drum cu modestie si am fost onorati ca atatea persoane sa se inscrie si sa fie interesate de subiect. Incepem un drum anevoios, in care sistemul medical nu ne sustine, desi in alte tari, cum ar fi Germania, accesul Doulei nu este restrictionat in spital. Este paradoxal ca accesul unei persoane care faciliteaza o nastere usoara, atat din punct de vedere fizic cat si spiritual, sa nu fie permis in salile de travaliu si nastere.

Ce am regasit in oamenii care ne-au stat in fata cu atata interes si bucurie, a fost o mare dorinta de nastere demna. O nastere curata si respectata. Nu cu frici induse, nu cu frici intretinute si medicamente inutile, oferite in momente de maxima importanta. Am vazut femei, viitoare mame, cu lacrimi in ochi, privind fotografiile pe care le-am derulat. Am ales cu intentie. fotografii care ilustrau nasteri reale. Bebelusi inca in sacul amniotic, mame si viitori tatici impreunati in cel mai duios dans al nasterii in liniste si siguranta.

Nasterea a devenit un subiect grabit. Din lipsa de timp si cunoastere riguroasa a ultimelor studii in domeniu, se alege calea usoara. Calea lipsei de complicatii la nastere.

Este uimitor cum in Europa De Est nu a ajuns informatia conform careia, educatia prenatala si o doula la nastere, creste procentul nasterilor naturale, fara interventii dar mai ales, gradul de satisfactie al mamelor.

Este de bun simt sa stabilim ca interventiile de urgenta in timpul travaliului raman exceptii si reprezinta latura luminata a medicinii. Nu acelasi lucru putem spune despre interventiile inutile, care duc printr-un efect de cascada la tot mai multe si mai multe complicatii in procesul nasterii. De exemplu, indepartarea copilului de mama, dupa nastere si hranirea lui cu lapte praf, pentru ca „mama sa se odihneasca”, este un act indezirabil. Acesta poate duce la intarzierea unui start bun in alaptarea naturala sau la declansarea icterului.

Vom continua seria de articole de informare, atat pe pagina de facebook : Doula Lavie -Educatie Prenatala Piatra Neamt, cat si aici, cu bunavointa editorului. In curand, vor fi disponibile si intalniri de educatie prenatala precum si cursuri de gimnastica prenatala, ambele avand caracter inovator in judetul Neamt.

Ziar Piatra-Neamt