Efort global în lupta cu “dușmanul invizibil”

Temerile declanșate de coronavirus au dus la o scădere istorică a bursei din SUA, la închiderea frontierelor unor țări și la întreruperea vieții zilnice în întreaga lume, deoarece guvernele au luat măsuri din ce în ce mai drastice, pentru a încerca să reducă severitatea focarului global.

Piețele financiare au avut cea mai proastă zi din ultimii 30 de ani, în ciuda acțiunilor de urgență ale băncilor centrale globale pentru a încerca să prevină o recesiune, piețele bursiere americane scăzând cu 12% până la 13%, eliminând trilioane de dolari în valoare de piață.

În urmă cu doar o lună, piețele financiare au atins valori maxime record, în ipoteza că focarul va fi în mare parte conținut în China și nu a provocat perturbări dincolo de ceea ce s-a observat cu focarele virale anterioare ale Ebola, SARS și MERS. Au existat acum mai multe cazuri și mai multe decese în afara Chinei continentale decât în ​​interior, cu 180.000 de cazuri în întreaga lume și peste 7.000 de decese. 

Canada, Franța, Chile și alte țări și-au închis granițele vizitatorilor. Peru a desfășurat personal militar mascat pentru a bloca drumurile majore, în timp ce Irlanda a lansat o campanie de recrutare a mai multor lucrători din domeniul sănătății. Companiile aeriene au oprit zborurile și au solicitat guvernelor miliarde de dolari în împrumuturi și subvenții.

Spre deosebire de o mare parte a lumii, în Mexic și Brazilia se organizează mari mitinguri politice, iar Regatul Unit și-a menținut școlile deschise.

Administrațiile locale ale statelelor americane au intrat sub coordonarea administrației Trump, spunând că măsurile sunt insuficiente pentru a se confrunta cu epidemia de coronavirus, care a ucis cel puțin 74 de americani. Donald Trump a cerut americanilor să oprească cele mai multe activități sociale timp de 15 zile și să nu se adune în grupuri mai mari de 10 persoane, într-un efort de a reduce răspândirea coronavirusului.

Numind virusul extrem de contagios un „inamic invizibil”, Trump a declarat că focarul ar putea fi controlat abia prin august, sau chiar mai târziu, dar nu mai devreme de atunci. De asemenea, el a avertizat că este posibilă o recesiune. Cu toate acestea, Statele Unite nu și-au închis încă frontierele, nici nu au impus închideri de afaceri la scară națională.

În România, până în 17 martie 2020 nu a fost înregistrat niciun deces de coronavirus. Autoritățile române informează că, până la ora publicării acestui articol erau 184 de infectați. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3282 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 16610 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. 

Read Previous

Corturi în fața spitalelor, pentru selectarea pacienților care intră