Stiri

DUPĂ O CIOCNIRE CU O MAŞINĂ CAPCANĂ / ACTUALIZARE – Unul dintre cei trei militari români răniţi în Afganistan a murit. Caporalul Mădălin Stoica avea 41 de ani

DUPĂ O CIOCNIRE CU O MAŞINĂ CAPCANĂ Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani au fost răniți vineri, 15 septembrie, în Afganistan, în jurul orei 10.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate.

“Potrivit primelor informaţii, un terorist a detonat un microbuz încărcat cu explozibil lângă un convoi NATO, în localitatea Khoshab, la miezul zilei”, a spus unul dintre anchetatorii afgani, citaţi de agenţia Xinhua.

Şase militari români se aflau în maşina care a fost lovită de kamikaze. Soldatul rănit grav este operat chiar în acest moment. Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani a plecat în Afganistan pe 22 august. Misiunea lor va dura şase luni, scrie Observator.

Potrivit autorităţilor afgane, în maşina capcană se afla un kamikaze.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la cel mai apropiat spital militar. Doi sunt în stare stabilă, al treilea fiind grav rănit.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), în regiunea Kandahar, când un autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device) a intrat în blindatul lor.

Numele militarilor vor fi făcute publice după anunțarea familiilor.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale este informată permanent despre starea răniților.

Actualizare

Unul dintre militarii români răniți în Afganistan, caporalul Mădălin Stoica, a decedat, la spital. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil​.

“Caporalul Mădălin Stoica a decedat vineri, 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule românești care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații și era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuați pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este alături de familia îndoliată și transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe.

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica și a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Luni, 18 septembrie, vor fi organizate în unitățile militare din țară și din teatrele de operații ceremonii de comemorare a militarului căzut la datorie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

 

Info

The post DUPĂ O CIOCNIRE CU O MAŞINĂ CAPCANĂ / ACTUALIZARE – Unul dintre cei trei militari români răniţi în Afganistan a murit. Caporalul Mădălin Stoica avea 41 de ani appeared first on actualmm.ro.

actualmm.ro