EVOLUŢIE EXPLOZIVĂ – Directorul ANM vorbeşte despre tornade în România şi explică dezastrul care a lovit vestul ţării

EVOLUŢIE EXPLOZIVĂ Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit la Antena3 despre furtuna care a devastat, ieri seară, vestul României.

 

“Frontul atmosferic ce a traversat ieri după-amiază vestul ţării a avut o dezvoltare foarte amplă, s-a dezvoltat încă de pe pe coastele Mării Adriatice.

Au fost multe discuţii de ce meteorlogii români nu au dat coduri ca şi colegii sârbi.

Trebuie să spun foarte clar că am acţionat la fel ca cei din Ungaria şi Serbia. După cum se ştie, Ungaria nu a avut niciun fel de cod, iar Serbia a avut un cod galben la graniţa cu România.

S-au dezvoltat celule noroase foarte puternice cu potenţial distrugător foarte mare, cele mai păguboase celule fiind la Timişoara.

Primele celule s-au dezvoltat în Vest, în zona Sânnicolau Mare. Când s-a prezentat prima intensificare de vânt a fost emis primul cod galben, în judeţul Timiş.

A fost supravegheată evoluţia celulelor şi s-a văzut ca evoluţia este explozivă aşa că, în scurt timp, a fost emis un un cod portocaliu pentru Timiş şi apoi Arad.

Noi am anticipat perioada de începere a rafalelor la 15.40, au fost 12 minute. Dacă lumea ar fi avut acces mai rapid la informările meteo ar fi putut sa se protejeze”, a declarat directorul ANM.

Info

The post EVOLUŢIE EXPLOZIVĂ – Directorul ANM vorbeşte despre tornade în România şi explică dezastrul care a lovit vestul ţării appeared first on actualmm.ro.

actualmm.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More