FOTO – Prelevare de organe la un pacient în moarte cerebrală la Spitalul Județean Sibiu

Azi 21 octombrie, la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are loc o complexă intervenție chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient de 48 de ani, aflată în moarte cerebrală.

La procesul de prelevare a organelor participa o echipă de medici din București, de la Institutul Clinic Fundeni, respectiv o echipă de medici din Cluj-Napoca, de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal.
Echipa din București, coordonată de Dr. Lungu Vasile va preleva ficatul pacientului iar echipa din Cluj, coordonată de Dr. Liviu Constantin, va preleva rinichii donatorului. Procedurile de prelevare au început în jurul orei 9:30. După prelevare echipele de medici vor pleca de urgență către centrele de transplant din Bucureşti şi Cluj.
Pacientul de 48 de ani a fost internat în data de 16 otombrie 2017, cu diagnosticul de accident vascular ischemic iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 19 octombrie ora 22.00. Diagnosticul de moarte cerebrală este stabilit de către Dr. Mihai Sava, medic şef Anestezie Terapie Intensivă SCJU Sibiu, în calitate de „key donation person”. De asemenea, Dr. Sava are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Acordul pentru donare a fost obţinut de la către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant care, după obţinerea acordului familiei pacientului, demarează procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.„Multumim familiei pentru acceptul prelevarii de organe tinand cont de faptul ca exista foarte multi pacienti pe listele de asteptare. Organele prelevate sunt de calitate foarte buna si ne vor ajuta sa salvam vietile pacientilor primitori”, a declarat Dr. Liviu Constantin, medic primar urolog la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj Napoca.
„Permanent depunem eforturi la nivel local pentru dezvoltarea acestei activitati esentiale in demersul de salvare a vietii cat mai multor pacienti. In acest sens, cand exista potentiali donatori, discutam cu familia, le explicam insemnatatea acestui gest, care, in fond este unul umanitar”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.

Source

Ora de Sibiu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More