Premierul Mihai Tudose a cerut astăzi implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgență transmis pe telefonul mobil.

Măsura vine după ce 8 oameni au murit și alți aproape 140 au fost răniți din cauza furtunilor violente care au lovit vestul țării.

În Timiş, Arad şi Bistriţa, vântul a suflat cu peste 100 de kilometri pe oră, iar oamenii au fost surprinşi pe străzi de rafalele puternice, fiind loviți de copacii smulși din rădăcini, panouri publicitare și acoperișuri luate de vânt.

Autoritățile vor acum ca populaţia să fie avertizată cât mai repede în cazul unor fenomene meteo similare.

‘Sistem Alert’ va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.

”’Sistem Alert’ va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcție de situațiile de urgență apărute la nivel regional — fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc.

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a precizat că peste 200 de localități din 15 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș) au fost afectate de furtunile puternice de duminică.

Potrivit IGSU, din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care opt persoane au decedat.

La nivel național au fost afectate 137 acoperișuri ale imobilelor și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile) și au fost avariate 35 autoturisme.

 

Gazeta de Navodari