Motivul pentru care Casa Regala i-a retras titlul Principelui Nicolae (VIDEO)

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I a dat publicității, pe site-ul Casei Regale, un mesaj prin care comunică faptul că la 1 august, Majestatea Sa, Regele Mihai, a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de “Principe al României” și calificativul de “Alteță Regală”.

De asemenea, Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi, se arată în comunicat.

 

“În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.

Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat. Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele.”
Comunicatul Casei Regale a Romaniei
_______________________

Decizia, surprinzatoare, a survenit la capatul unui proces care l-a pregatit pe nepotul Regelui ani de zile pentru a reprezenta, mai ales în faţa generaţiei tinere, Casa Regală.

Nicolae a venit pentru prima data in tara in 1992, cand a participat la vizita istorică a Regelui Mihai, prima autorizată în România după căderea comunismului, nu a mai fost prezent în Casa Regală mulţi ani după aceea.

Nu vorbea româneşte, dar, brusc, a fost „readoptat” şi introdus în familie şi în programul pe termen lung al Casei Regale. La 1 august, toată această acţiune cu perspective in viitor, a fost abandonată.

Comunicatul Casei Regale nu precizeaza nimic despre gravitatea faptelor fostului prinţ Nicolae. În ce fel nu s-a adaptat Nicolae rigorilor poziţiei sale, aşa cum spune comunicatul oficial? Vremurile s-au schimbat şi se schimbă continuu, iar noile generaţii au nevoie de repere cât mai apropiate de modul lor de a-şi trăi viaţa şi nu de cel al ascendentilor lor.

Succesul sau insuccesul caselor regale rezida tocmai în capacitatea acestora de a răspune necesităţilor, fie ele şi de imagine, ale vremurilor prezente. Iar deciziile de asemenea gravitate implicând excluderea moştenitorului anunţat şi motivaţiile lor trebuie explicate tocmai în spiritul transparenţei vremurilor de astăzi.

___________________________

Ioan Luca Vlad, consilier privat al Casei Regale, a esuat in incercarea de a explica public decizia luata de Casa Regala, nu a oferit claritate si transparenta dorita de public.

”Decizia a fost comunicată membrilor altor familii regale europene, nu a fost o decizie luată pripit, ci după consultări cu Regele și Consiliul Regal. E o realizare că Principele Nicolae nu mai putea să joace rolul pe care și-l asumase. Acest clivaj între ceea ce privește dorința lui Nicolae și ce presupune să facă un moștenitor la Coroana Regală nu trebuia perpetuat.

E mai bine să se ia o asemenea decizie pentru ca Nicolae să meargă pe drumul său. El a avut implicări în sportul de performanță, activități private ce nu concordă cu activitate de moștenitor, nu avea experiență diplomatică, iar aceste provocări erau prea mari și puteau nu nu meargă atât de bine în viitor.”, a declarat acesta.

Criza ivita de nicaieri in Casa Regala este cumva asimilata celei provocate in perioada interbelica de Carol al II-lea, gura lumii, si mai ales cea a internetului, comentand stirea, presupune ca printre motivele ce puteau provoca aceasta decizie pot fi: homosexualismul, pedofilia sau implicare in afaceri oneroase a fostului Principe Nicolae.

________________________

Principele Nicolae s-a născut la 1 aprilie 1985, la Geneva, fiu al ASR Principesei Elena și al domnului Robin Leslie Medforth-Mills, oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite. În 2010, la împlinirea vârstei de 25 de ani Majestatea Sa Regele Mihai I i-a conferit titlul de Principe al României și calificativul de Alteță Regală, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Elisabeta. Din anul 2007, potrivit Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, Principele Nicolae este al treilea în Linia de succesiune la Coroana României. Decorat de Regele Mihai cu Decorația regală Nihil Sine Deo (2010) și cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României (2013).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More