Știință și NaturăStiri

NASA, ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ: Nu ne așteptam la asta! A fost descoperit în urmă cu câteva zile și se va produce în 31 octombrie (VIDEO)

asteroid

Astronomii de la NASA au anunțat că în 31 octombrie urmează să ne facem un nou “prieten”: asteroidul 2015 TB145, care va trece pe lângă Terra la o distanţă de aproximativ 499.000 kilometri, scrie sciencealert.com.

Roca spațială a fost descoperită de specialiști în urmă cu 12 zile, mărimea acestuia fiind estimată a fi între 280 şi 620 metri în diametru.

Asteriodul se deplasează cu o viteză de 126.000 kilometri pe oră, fiind cel mai mare obiect care va trece atât de aproape de Terra din 2006.

Roca a fost localizată din Hawaii, astronomii folosind un telescop profesional denumit Pan-STARRS.

asteroid

NASA spune că în 31 octombrie nu vin nicio apocalipsa. Pentru a nu stârni panică în rândul oamenilor, astronomii au precizat că obiectul va treace în condiţii de siguranţă pe lângă Pământ şi urmează o orbită care nu îi face imprevizibilă deplasarea.

Sute de asteroizi amenință să lovească Pământul!

Experții Agenției spațiale europene (ESA) au afirmat în aprilie că există circa 500 de asteroizi care reprezintă o potențială amenințare pentru Pământ. Declarațiile au fost făcute la centrul operațional NEO din campusul ce găzduiește Centrul de Cercetări ale Pământului al ESA de la Frascati, Italia.

“Există circa 500 de obiecte apropiate de Pământ (Near Earth Objects — NEO) identificate, ce ar putea în 100 de ani eventual să atingă Pământul, chiar dacă această probabilitate este foarte scăzută, în unele cazuri de una la un milion. Le observăm traiectoriile, încercăm să le prevedem evoluția și dacă reprezintă, eventual, un risc. În cazul unui pericol real, avem două soluții la care ne putem gândi acum. Prima este accidentul de circulație cosmic. Imaginați-vă un vehicul, asteroidul în acest caz, apoi un alt vehicul, instrumentul nostru, care îl tamponează și îl deviază de la traiectoria lui. Deviat puțin câte puțin, ar putea fi îndepărtat probabil de Pământ. A doua soluție este distrugerea asteroidului printr-o explozie nucleară”, a spus Detlef Koschny, șef sector NEO.

NASA desfășoară un program de urmărire a asteroizilor cu diametrul mai mare de 1 kilometru. Un obiect de asemenea mărime ar avea consecințe globale dacă ar lovi Pământul.

Un asteroid de circa 10 kilometri diametru a lovit Terra acum circa 65 milioane de ani, determinând schimbări climatice despre care se crede că au dus la dispariția dinozaurilor și a altor forme de viață terestră din acea epocă. Se presupune că asteroizi mari pot lovi Pământul o dată la 100 de ani, dar previziunile nu se bazează pe dovezi solide.