Roata din Neptun trebuie “unsă” cu o șpagă de două mii de euro pe seară

Din totdeauna, la Neptun functioneaza un parc de distractii, in care, principala atractie este o roata uriasa, de vreo 50 de metri inaltime. Lumea venea buluc, in cautare de senzatii tari, sa se dea in roata groazei, sau pur si simplu de curiozitate. Era 10 lei biletul, iar o nacela avea patru locuri. Intr-o zi slaba, roata facea in jur de 10.000 de lei in doar trei ore de functionare. Azi nu mai face un leu. Sta de vreo saptamana nemiscata, iar lumea intraba in stanga si in dreapta cand se da drumul la roata, ca au fost si anul trecut si ar mai vrea sa se dea.

Roata sta pentru ca “scartaie undeva” si “trebuie unsa”

“Nu merge, domnule, si nici n-o sa mearga. I s-au cerut undeva la doua mii de euro pe zi pentru aprobarea de functionare a rotii. Va dati seama ca nu mai are niciun chef s-o porneasca. Doua mii de euro pe zi inseamna aproape toate incasarile de la roata, cine e atat de prost incat sa fie de acord cu asa ceva?”, zice cu naduf Nea Vasile, care lucreaza la parcul de distractii.

“Il stiu pe patron de foarte mult timp. Cand am dat drumu a venit si ne-a zis ca i s-au cerut doua mii de euro pe seara, pentru aprobare de functionare la roata mare si el n-ar mai vrea sa-i dea drumu. A zis ca are toate permisele, roata e in stare buna, dar i-a zis inspectorul ca i s-a parut ca scartaie undeva si trebuie unsa unde trebuie, ca sa nu mai scartaie. El a mai dat, a dat in fiecare an, dar niciodata nu i s-a cerut atat de mult. N-are cum, ca daca nu face banii, de unde-i da?”

Are dreptate Nea Vasile. Doua mii de euro pe seara doar pentru un singur aparat e cel putin exagerat. Mai mult, pretentia financiara suna ca un fel de taxa de protectie a mafiotilor, lucru cu care litoralul romanesc s-a obisnuit de ceva vreme. Batranul proprietar ar parcului de distractii probabil nu este singurul pus in aceasta situatie. Probabil face bani, probabil plateste si taxe la stat, din moment ce taie bilete. Probabil si alti patroni de pe litoral asteapta autorizatii. Poate chiar unii cu idei frumoase, cu afaceri legale, care n-au nici macar o sansa, pentru ca cineva are in mapa autorizatiile oamenilor si umblatul la hartii costa bani.

La Neptun, numele grele de puscariasi, pesti si batausi inca rasuna in urechile comerciantilor. Aceiasi, de ani de zile. Aceleasi fete buhaite de bautura controleaza dughenele, aceleasi cefe groase stau la colt si urmaresc vanzarile, aceleasi masini de lux se plimba in sus si-n jos cat e ziua de lunga, sub atenta supraveghere a politiei, care lipseste cu desavarsire.

Litoralul romanesc e stapanit de mafioti. Asa e la Neptun. Sa zica altcineva cum e in alta parte.

roata-neptun-1 roata-neptun-2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More