Tehnologie

NVIDIA anunţă Titan V, cel mai puternic accelerator grafic pentru PC creat vreodată (Componente PC)

NVIDIA Titan V preia arhitectura de GPU NVIDIA Volta, bazată pe procesul de fabricaţie pe 12nm şi capabilă să ofere de 9x mai multă putere de procesare decât nucleul Pascal, regăsit în actuala serie ce acceleratoare Titan Xp.

Cu preţ de 3000 dolari, noile acceleratoare NVIDIA Titan V folosesc nucleul GV102, echipat cu 5120 procesoare CUDA şi 320 unităţi de texturare. Însă principalul element de noutate este adăugarea unor unităţi de procesare suplimentare numite Tensor Core, proiectate special pentru accelerarea algoritmilor deep learning folosiţi cu aplicaţii de inteligenţă artificială. Cele 640 unităţi Tensor Core pun la dispoziţie o putere de procesare de până la 110 TFLOPs în aplicaţii AI, de 9x mai mult decât putea fi obţinut cu generaţia anterioară de acceleratoare bazate pe arhitectura Pascal.

Titan V este şi prima placă video NVIDA care foloseşte memorii HBM2, organizate în configuraţie cu 12GB şi bus de 3072 biţi, oferind o lăţime de bandă de 652.8 GB/s.

Acceleratoarele NVIDIA Titan V necesită doi conectori de alimentare PCI-E cu 6 şi 8 pini, fiind comparabile generaţiei anterioare din punct de vedere al sistemului de răcire şi consumul de energie, estimat la 250W. Totalizând 21,1 miliarde de tranzistori, nucleul GV102 este însă mult mai complex, NVIDIA mizând mai mult pe puterea şi eficienţa arhitecturii de GPU, decât pe creşterea frecvenţelor de funcţionare. Astfel, plăcile video NVIDIA Titan V au o frecvenţă de bază pentru GPU de numai 1200MHz, care însă poate urca la 1455MHz în modul Boost.  

Din păcate, preţul exorbitant reflectă poziţionarea seriei de acceleratoare Titan V ca soluţii adresate aproape exclusiv profesioniştilor, câştigul de performanţă în jocuri neputând justifica o investiţie atât de mare, mai ales că NVIDIA oferă deja o soluţie cu performanţe mai mult decât suficiente în jocuri – GeForce 1080 Ti, care încă nu are parte de competiţie din partea rivalului AMD.

(…)

Cuvinte cheie: NVIDIA

Subiecte asemănătoare:
» NVIDIA va echipa 500,000 de dispozitive medicale cu procesoare AI pentru imagistică si diagnosticare computerizată
» NVIDIA lansează plăci video Titan Xp în ediţii de colecţie inspirate de universul Star Wars
» NVIDIA anunţă GeForce GTX 1070 Ti, o alternativă low-cost pentru modelul GTX 1080
» Nvidia pregăteşte GeForce GTX 1070 Ti, mai ieftină cu 100 dolari decât GTX 1080, dar aproape la fel de rapidă
» Tesla va dezvolta propriul sistem AI pentru vehicule autonome, în colaborare cu AMD

Articol original – NVIDIA anunţă Titan V, cel mai puternic accelerator grafic pentru PC creat vreodată, de pe site-ul go4it.ro


go4it.ro : Ultimele ştiri, articole şi produse