Un bun amic care lucrează în presă îmi spunea, cu ceva ani în urmă: „noi, am ajuns la OTV-ul: toată lumea se uită la noi, dar nimeni nu crede o iotă din ceea ce spunem”. I-am dat dreptate, iar această afirmație rămâne valabilă în continuare. Presa nu mai este presă. Totul s-a transformat într-o goană după audiență sau trafic pe net. Nu se caută calitatea, ci senzaționalul.

Orice informație neînsemnată, de rahat, este vândută ca o cloșcă cu pui de aur. Presa nu mai este a patra putere în stat, ci este o trompetă prin care oligofrenia este ridicată la rang de artă. Toate site-urile se întrec în fel și fel de titluri mincinoase, care mai de care mai ”atrăgătoare”. Sunt ani buni de când toată presa s-a otevizat complet. Umbra lui Dan Diaconescu sălășluiește în fiecare redacie, în fiecare patron. Disperarea după trafic sau audiență, care înseamnă bani, a atins un nivel incredibil.

Reporterii, cei care ar trebui să livreze o știre cu adevărat utilă sau interesantă, au fost îndobitociți încât nici ei nu mai sunt în stare să deosebească un căcat de o informație. Rețelele de socializare contribuie din plin la această stare de fapt.  Poți număra pe degetele de la o mână publicațiile care nu s-au compromis deloc în această goană stupidă. Mie îmi vin doar două în minte: Ziarul Financiar și Gazeta Sporturilor. În aceste condiții, calitatea celor care ar trebui să producă știrea este la piciorul broștei. Orice tută sau orice maimuțoi ajunge jurnalist.

Și atunci te miri când, un bou sau o proastă  generează, în goana după senzațional, niște știri care induc panică. Citeam acum o știre despre un incident cu o aeronavă Wizz Air plecată de la Otopeni la Catania. Dacă citești știrea lansată în mediul online de Antena 3, știrpesurse și alte multe instituții media, te cam strânge în spate. Știrea inițială suna ceva de genul că un avion al companiei ungare a fost lovit de o pasăre în zona motorului, care, drept urmare a luat foc. Iar avionul a intrat în picaj și cu greu a reușit să aterizeze, dar au fost ceva răniți. Iar știrea e dublată de declarația unui pasager.

Când citesc declarația pasagerului îmi dau seama că ceva nu este în regulă. Spune cetățeanul că, citez, ”am crezut ca am pierdut un motor, avionul a intrat în picaj, totul a durat vreo 30 de minute”. Orice om zdravăn la cap, care a mers cu avionul sau măcar știe ce presupune un zbor, își dă seama că ceva nu se leagă. Un avion în picaj vreo 30 de minute! Să zicem că omul nu s-a exprimat corect. Dar tu, jurnalist, cât de prost să fii să scrii o prostie atât de mare. Nu îți pui o întrebare că ceva totuși nu este în regulă.

Ce faci cu regula de bază a unei știri: verificarea din mai multe surse? Azi, cu această regulă mai toți se șterg la fund. Nu contează dacă o dai în bălării, important este să fii primul care o aruncă pe piață și aduni trafic la greu. Ce contează că ești ca în bancurile cu radio Erevan. Traficul rămâne, chiar dacă lumea te înjură după că bați câmpii. Iar în cazul aeronavei Wizz totul s-a lămurit imediat, după un comunicat al companiei.

Aeronava a fost nevoită să survoleze aeroportul mai mult timp până a primit acceptul de aterizare. În perioada de survol au fost ceva turbulențe din cauza cărora unii pasageri au intrat în panică. Nimic ieșit din comun, lucru care pot să îl confirme milioane de pasageri care circulă cu avionul. Dar din disperarea de a face trafic și audiențe se ajunge la inventarea unor știri care nu au legătură cu realitatea. Trăiască Dan Diaconescu! Trăiască presa OTV!

Rareș NEAMȚU

7est.ro – 2017 Stiri iasi, stiri locale, nationale si internationale