Profesoară universitară, găsită moartă în casă la patru zile după ce a sunat la 112

Simona Bernat, lector la Universitatea Babeş-Bolyai, a apelat la 112, pentru ca se simțea rău. Ambulanța a sosit rapid, după cum a declarat o apropiată a profesoarei, dar nu a putut oferi ajutorul solicitat pentru că nu s-a putut pătrunde în apartament, ușa fiind încuiată.
După ce timp de 15 minute a încercat să intre în contact cu persoana care solicitase intervenția de prim-ajutor, medicul a fost direcționat de operatorul 112 către un alt caz.

Din nefericire, Simona Bernat nu a mai putut apelurilor celor de la Ambulanță, pentru că suferise un infarct, ea a fost găsită fără suflare patru zile mai târziu, de către sora sa.

“Duminica trecută (9 august 2015), în jurul orei 10 dimineaţa, la Ambulanţă a sunat un pacient. Echipajul a ajuns la intervenție, dar nu a putut intra în apartament. Blocul avea şi interfon. O vecină a deschis uşa blocului, medicul a ajuns la apartament, a sunat, dar nu a răspuns nimeni. S-a cerut numărul apelantei şi aceasta a fost sunată de două ori. Medicul a sunat şi a stat cu urechea lipită pe uşă. Nu s-a auzit nimic, nimeni nu a răspuns. Întrucât nu s-a putut face accesul în apartament, ambulanţa a primit un alt caz”, a relatat Horia Simu, directorul Ambulanței din Cluj.

La patru zile de la acest incident, unul dintre vecinii Simonei Bernat a sunat la Poliţie, declarând că se simte un miros puternic provenind din apartamentul profesoarei. Poliţia a apelat la pompieri, care au spart uşa.

De ce nu fost spartă uşa? Pentru această acțiune s-ar fi putut produce doar în cazul în care cei doi medici care au participat la intervenția de urgență, cel de la dispecerat și cel de pe teren, ar fi ajuns la concluzia că persoana care a apelat la 112 este în pericol și ar fi considerat necesară solicitarea unei intervenții din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, singura instituție abilitată să forțeze intrarea în locuință în acest caz și numai în prezența poliției.

Singurii abilitaţi să intre în forţă într-o locuinţă sunt angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). „Echipajele noastre pot sparge uşa unei locuinţe sau pot intra pe geam când sunt solicitate de Ambulanţă, Poliţie sau alte instituţii care efectuează misiuni de acordare de asistenţă de urgenţă. De asemenea, pentru a intra în forţă într-o locuinţă trebuie să existe informaţii clare care să ateste faptul că o persoană are viaţa pusă în pericol şi e necesară intrarea în forţă. Spargerea uşii se face în prezenţa poliţiei”, a declarat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Cum se poate rezolva această situație în care viața unui om depinde de intuiția și pregătirea altora? Cea mai rapidă cale ar fi ca în procedura de primire a unui apel de urgență la 112, operatorul să întrebe apelantul dacă se află singur în locuință și să fie solicitat și numărul de telefon al unei rude, al unui vecin sau al unui prieten.
De asemenea, ar fi util ca și persoana care apelează la 112, și care este singură în locuință, să anunțe și un apropiat despre solicitarea de asistență medicală de urgență pe care a făcut-o.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More