sursa

Subiectele economice au acaparat cu totul agenda publică a ultimei săptămâni, agendă care, la drept vorbind, e stabilită de specialiștii în manipulare, nicidecum de cetățeni. O fi grav că s-au supărat companiile care fac avere în România – unele fără să fi investit mare lucru – sau că Iohannis își arată bicepșii și întârzie bugetul, dar există și alte teme care ar trebui să-i intereseze pe oamenii obișnuiți, cei care încă n-au plecat din țară și își cresc copiii aici.

Una dintre acestea e propunerea de modificare a Legii regimului armelor, care va permite, în viitorul apropiat, ca armele letale să fie folosite pentru autoapărare și să fie păstrate oriunde în casă, nu sub cheie. În sufragerie sau în bibliotecă, alături de dicționare, în magazie sau în pod. Cu alte cuvinte, orice membru al familiei deținătorului legal va putea „să împrumute” pușca și să se joace cu ea.

E firesc să presupui că numărul accidentelor tragice va crește. Nu va mai fi obligatorie urmarea unui curs pentru utilizarea armelor, iar legitima apărare va beneficia de o lărgire a ariei. Pe stradă sau în casă, când apeși pe trăgaci ești în legitimă apărare dacă reacția este proporțională cu gravitatea atacului. Cel care va stabili asta va fi judecătorul. După deces.

Sunt mai mult decât îngrijorată de ceea ce poate urma. Specialiștii susțin că va fi mult mai simplu să deții un permis dacă proiectul de lege va fi aprobat în Camera Deputaților. În cazul acesta, orice ins supărat pe viață mereu sau într-un moment anume, când l-a părăsit nevasta sau l-a concediat angajatorul, orice ins dependent de droguri sau educat de filmele comerciale va putea îndrepta o armă asupra ta. De ce?

Poate semeni cu dușmanul său, poate îl sperii, îl deranjezi, poate nu-l ajuți sau nu-l înțelegi… Eu încă sper că proiectul de lege nu va fi aprobat în forma inițială, pentru a nu se vorbi din nou, în nu știu ce ședințe, despre faptul că județul Bacău e fruntaș la criminalitate și că vina e a polițiștilor, deși majoritatea faptelor au fost comise în mediul familial. Să ne ferească Dumnezeu de crime săvârșite în școli sau alte spații publice!