Relaxare

Stresul este inamicul nostru zilnic, indiferent de natura lui, este un duşman greu de combătut. Japonezii au găsit o metodă de eliminare a stresului  cauzat de muncă în exces numită Shinrin Yoku , terapia pădurii.

Metoda presupune o plimbare în aer liber,  nu are nici o legătură cu tehnicile clasice de meditaţie şi relaxare. E drept că natura are culoarea ei în funcţie de anotimp şi în fiecare perioadă pădurea îmbracă alte haine. Însă, primăvara, natura e dominată de un verde prospăt, pur, strălucitor şi revigorant.

Vara frunzele se maturizează şi se închid uşor la culoare, iar pe măsură ce timpul trece, verdele  se transformă în verde închis, razele soarelui nu pot străpunge frunzişul , astfel pădurea devine o oază de linişte. Toamna, frunzele se îmbracă în nuanţe de arămiu şi alte zeci de mii de tonuri. Iarna, după prima zăpadă pădurea, se îmbracă în alb culoarea purităţii şi curăţeniei.

Relaxarea

Pur şi simplu o plimbare prin natură, unde  să  asculţi foşnetul frunzelor, să îţi clăteşti ochii cu paleta de culori oferită de natură, privind frunzele, florile,  departe de problemele zilnice de la birou.

Revenind la terepia pădurii …Japonia este ţara unde stresul şi-a pus amprenta  puternic în ultimii anii, în rândul locuitorilor săi, numărul sinuciderilor cauzate din cauza problemelor de  la muncă a crescut.  Specialiştii doresc să dezvolte metoda denumită forest therapy,  în mai puţin de 10 ani,  să existe un număr de 100 de sitte-uri care să promoveze beneficiile  plimbărilor în natură. Campaniile includ  în programul de muncă sedinţe de terapia pădurii . Există anumite centre  la care angajatorii apelează, iar angajaţii sunt trimişi  la o plimbare de două ore în pădure. Această plimbare trebuie însoţită de un ceai. Înainte şi după plimbare  tensiunea arterială  a participanţilor este măsurată, pentru a putea fi verificată eficienţa tratamentului. Vor să fie primii, care să dovedească prin studii ştiinţifice că, impactul naturii asupra sănătăţii umane are efecte eficiente, atât la nvel fizic cât şi psihic.

Nu ştiu unde vor ajunge japonezii, dar ştiu că au dreptate. Pădurea şi natura au beneficii asupra sănătăţii şi de ea trebuie să avem grijă.