REPORTAJ. Ce cred străinii din ONG-uri din Spania, Italia, Portugalia și Grecia despre Penitenciarul Bistrița (FOTO)

Un proiect educativ se desfășoară în aceste zile la Penitenciarul Bistrița. Proiectul se numește „EDUCATE. Educators for Inclusive and Effective Reintegration of Inmate” și paispresprezece reprezentanți din patru organizații internaționale (Italia, Spania, Portugalia și Grecia) participă, la un curs de instruire, organizat de Penitenciarul Bistrița, prin specialiștii Serviciului de Educație și Asistență Psihosocială. Proiectul de desfășoară pe o perioadă de 24 de luni, este cofinanțat din fondurile Uniunii Europene, în cadrul programului Erasmus +, KA2 – Parteneriate strategice, domeniul Educația adulților, Penitenciarul Bistrița fiind partener alături de organizații neguvernamentale din alte 4 țări. O mare parte din meritele pentru realizarea și desfășurarea acestui proiect îi aparțin Laurei Opriș, purtător de cuvânt și psiholog la Penitenciarul Bistrița. Detalii despre proiect puteți citi și aici.

Invitații străini, reprezentanți ai unor ONG-uri din țările amintite, au avut parte de o serie de activități organizate la Bistrița, au vizitat penitenciarul, au văzut condițiile de aici, dar și ce activități desfășoară deținuții și cum se reintegrează.

Am stat de vorbă cu reprezentanți din fiecare țară, pentru a vedea ce părere au despre condițiile din Penitenciarul Bistrița, despre sistemul de corecție din România, comparativ cu țările de unde provin. Surprinzător poate pentru unii, reprezentanții ONG-urilor din cele patru țări apreciază ca fiind bune condițiile de la Bistrița, în unele aspecte chiar mai bune decât în Grecia, Italia sau Portugalia. Au fost, în schimb, surprinși de numărul mare de deținuți care sunt cazați într-o cameră, lucru care nu se întâmplă în țările din care provin.

De asemenea, le-am cerut să dea o notă, de la 1 la 10, Penitenciarului din Bistrița, comparativ cu cele din alte țări, pe care le-au vizitat.

Leonardo Medina este din Spania. A povestit, pentru ObservatorBN, cum a fost experiența de aici. „Pentru noi, e o experiență benefică, pentru că putem compara sistemul vostru penitenciar, lucrurile pe care le faceți aici pentru a-i reintegra pe deținuți, putem împărtăși idei, practici. De asemenea, vă putem învăța multe lucruri, metode inovative pentru integrarea deținuților”, povestește Leonardo.

„Închisoarea de aici arată bine, este în stare bună, bine întreținută. Am fost surprinși de faptul că sunt mulți deținuți într-o celulă. Dacă comparăm cu standardele noastre, noi avem doar două persoane într-o celulă. În Spania, de exemplu, mănâncă într-un spațiu comun, unde pot interacționa”, spune Leonardo.

Acesta a vorbit și despre faptul că un mare procent din deținuți se întorc în închisoare după ce sunt eliberați. „Trebuie să ne gândim de ce se întâmplă asta, unde greșim în procesul de reintegrare, ce lucruri facem greșit. Nu e doar vina închisorilor sau a administrației, ci și a comunității. De asemenea, companiile, angajatorii, au o vină. Cred că dacă toată lumea ar colabora, am avea mult de câștigat. Dar acest proces e greu și nu se va schimba de la o zi la alta, trebuie să avem răbdare, să facem lucrurile pas cu pas, pentru că durează să schimbi societatea”, mai spune Leonardo, care i-a dat nota 7 Penitenciarului din Bistrița, despre care spune că, la unele aspecte, e chiar mai bun decât cele din Italia, cărora le-ar acorda nota 6.

Andreia Estarreja este o tânără din Portugalia, care lucrează pe proiecte educative în penitenciare. I-au plăcut programele educative pe care le desfășoară deținuții din Bistrița. „Am fost foarte impresionată de sistemul penitenciar de la Bistrița, de faptul că e foarte bine organizat. În Portugalia, de exemplu, nu se are atât de mare grijă de deținuți, ca aici. Cred că ideea de a avea TV și program de urmărit emisiuni este foarte bună. Camerele de aici sunt deschise, pot să interacționeze, un lucru foarte bun. Mi-a plăcut echipa de aici, conducerea de la Bistrița, au fost foarte disponibili să vorbească cu noi, să colaboreze cu noi, ceea ce nu se întâmplă în proiectele pe care le derulăm în penitenciarele din Portugalia”, a declarat Andreia pentru ObservatorBN, care i-a acordat nota 8,5 penitenciarului din Bistrița.

Tânăra a fost foarte impresionată și de piesa de teatru pusă în scenă de deținuți la Sinagogă. „Nu am putut părăsi sala până la final. Am înțeles piesa, pentru că am citit scenariul înainte, știam despre ce a fost vorba și m-a impresionat faptul că deținuții au reușit să joace, să creeze o piesă inspirată din viața lor”, a mai spus Andreia.

Francesca Cavedoni și Elena Frascaroli au venit din Italia, în cadrul proiectului. „Luată în general, experianța aici a fost foarte interesantă pentru mine, pentru a ne atinge obiectivul proiectului. Ideea proiectului a fost să facem un schimb de experiență, pentru a îmbunătăți competențele celor care lucrează cu deținuți, în diferite țări. Cred că am avut exemple bune la Bistrița, am avut oportunitatea de a vedea cum lucrează deținuții, cum sunt conectați cu alte organizații, ONG-uri, centre de reintegrare. Cred că se colaborează foarte bine cu alte organizații aici, la Bistrița, fapt ce m-a impresionat”, spune Elena Frascaroli.

„Aș vrea să subliniez și eu că legătura dintre ce se întâmplă în închisoare și ce se întâmplă afară este importantă pentru procesul de reintegrare. Am văzut cum lucrează, am văzut că aveți un sistem pe care nu îl avem în Italia, sistemul creditelor pentru cei care lucrează și desfășoară activități. Laura Opriș ne-a arătat și cum sunt reintegrați deținuții (n.r-centrul de Reintegrare Socială ONISIM), experiența pe care o trăiesc în apartamente. Acest lucru este important, pentru că deținuții primesc, după ce ies, o casă și un job”, a declarat Francesca Cavedoni.

Francesca spune că, de când lucrează cu deținuți, nu a avut sentimentul de frică că i s-ar putea întâmpla ceva în penitenciare: „Înainte să lucrez în domeniu, aveam impresia că acești oameni intră la închisoare, se închide ușa și rămân acolo pentru totdeauna. Dar apoi, am ajuns să-i cunosc, să înțeleg că sunt oameni care au trecut prin diferite drame și au nevoie de ajutor”.

„De asemenea, am văzut că au colaborări cu universități, lucru care se întâmplă și la noi”, a mai adăugat Elena. Francesca și Elena au acordat nota 8 sistemului penitenciar de la Bistrița.

Vasilis Stoulos este din Grecia și derulează de mai mulți ani proiecte Erasmus, cu deținuți și nu numai. Și el, ca și ceilalți din grup, a avut ocazia să viziteze și să interacționeze cu deținuți din mai multe țări. A povestit pentru ObservatorBN că experiența de la Bistrița a fost utilă, pentru că a văzut cum funcționează sistemul penitenciar. „A fost pentru prima dată când am vizitat o închisoare din România, am văzut eforturile care se fac pentru a avea condiții bune, am văzut ce fac cei din cadrul Serviciului de Educație și Asistență Psihosocială pentru ca deținuții să aibă un proces de reintegrare mai ușor. Am văzut că există Organizația Onisim, care le oferă deținuților o casă gratis, pentru a se integra mai ușor în societate. Încă trăiesc emoții după piesa de teatru a deținuților, am văzut deținuți plângând că și-au văzut familiile în sală, i-am văzut încercând să zboare afară din închisoare, jucând o piesă”, a spus Vasilis.

Acesta spune că, atâta timp cât există oameni care au grijă de deținuți, au șansa să se reintegreze în societate. „Din ce am văzut, condițiile de la Penitenciarul din Bistrița nu sunt foarte rele. Poate că în Italia, condițiile sunt mai bune, dar în Grecia și în Portugalia sunt penitenciare cu condiții asemănătoare celor din Bistrița. La noi în țară sunt și penitenciare cu condiții mai proaste decât aici. Dar cred că administratorii, cei din sistemul de educație și asistență psihosocială fac tot ce pot pentru deținuți”, a mai spus grecul Vasilis, care i-a acordat Penitenciarului din Bistrița nota 7.

„Sunt lucruri cu care invitații noștri ne-au surprins, care diferă de sistemul nostru penitenciar, sunt lucruri pe care le avem în comun, lucruri care se completează și care aduc un plus de valoare, în special colegilor noștri, prin experiența acumulată. Eu am fost în vizită în Portugalia, am văzut o unitate din sistemul penitenciar portughez, am văzut aspecte care sunt mai bune ca la noi, dar mi-am dat seama că suntem aproape la nivelul lor, dacă nu suntem, la unele aspecte, peste nivelul lor, chiar în privința dotărilor și a condițiilor pentru deținuți (…) Într-adevăr, i-a frapat numărul mare de deținuți pe cameră, dar astea sunt condițiile la noi, investițiile la ei au fost mult mai mari în acest domeniu, dar noi încercăm să compensăm acest lucru în timp. Se fac îmbunătățiri majore de la an la an, lucrăm la asta, dar presupune timp”, a declarat Lucian Șiman, directorul Penitenciarului Bistrița, pentru ObservatorBN.

 

 

 

 

 

 

ObservatorBN

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More