Știri județul Bacău

Scurgere accidentală de apă sărată la Măgirești

sursa

Primarul comunei Măgirești, Câdă Ionică, ne-a semnalat chiar în dimineața zilei de Crăciun, o scurgere accidentală de apă de zăcământ petrolier, apă sărată, în zona satului Valea Arinilor.

De pe coasta dealului apa se scurge continuu în șanțul de la marginea drumului.

Spre jumătatea lunii decembrie, tot în comuna Măgirești, în satul Prăjești a fost semnalată o scurgere accidentală de țiței de la o sondă veche. Astfel de scurgeri de apă de zăcământ – spune primarul – sunt destul de frecvente în zonă, pentru că apa este sărată, deci corozivă, și sparge uneori conductele de metal.

„Apa sărată a mai precizat pentru ziarul nostru Câdă Ionică – este pompată la Runcu, de unde se aduce din nou în zăcământul de țiței. Ca și acum, apa se scurge de pe un deal în șanțurile de pe marginea drumului, de unde este preluată ușor spre Râul Tazlău.

Eu cred că până marți dimineață au ajuns în Tazlău deja vreo 10.000 de litri. Eu am văzut mai demult șanțul de scurgere al apei înroșit, semn că pe acolo a trecut apa de zăcământ. Această apă, sărată și posibil radioactivă, se infiltrează, desigur, în pământ și în pânza freatică, iar noi o bem din fântâni”.

Primarul comunei mai crede că până marți dimineața cel puțin 20.000 de litri de apă reziduală s-au scurs, dar este din nou sceptic că se vor lua măsuri eficiente.

„Probabil raportarea va fi de doar cinci litri – a opinat Câdă Ionică. Recent am semnalat o scurgere accidentală de țiței pe raza comunei noastre, dar nici măcar nu s-a delimitat, nu s-a împrejmuit și nu a fost semnalizată măcar această zonă. Iar pentru un răspuns la problemă suntem trimiși de la o instituție la alta”.

Problema – ne-a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Bacău, Ionuț Diaconu – a fost deja semnalată la această instituție, iar un comisar inspectează problema la fața locului, pentru a vedea exact ce se întâmplă cu firul de apă.
Vom reveni cu amănunte.