Știri județul AradȘtiri județul Timiș

Viața în Penitenciarul Timișoara: telefoane mobile, substanțe interzise și bătăi între deținuți

sursa

Angajații Penitenciarului Timișoara au efectuat, în 2018, 456 de percheziții, controale specifice inopinate și căutări asupra deținuților și a bagajelor acestora. Mai mult, oamenii legii au controlat și spațiile în care au acces deținuții. Au găsit 78 de obiecte interzise, printre care 23 de telefoane mobile, 28 de cartele SIM, cinci dispozitive de stocare, un dispozitiv hands-free și 11 componente de telefoane mobile. Controale au fost și în posturile de control unde au fost descoperite șapte obiecte interzise asupra persoanelor civile și unul în posesia unui deținut.

Cei de la penitenciar au dat însă în folosință un nou sector pentru pachete, vizită și corespondență. Acesta beneficiază de condiții de siguranță și confort pentru vizite, dar și pentru controlul bagajelor și pachetelor.

În toate cazurile în care a fost constatat că au fost îndeplinite elementele constitutive ale unei infracțiuni oamenii legii au sesizat în 66 de cazuri organele de cercetare și urmărire penală. În 2018, 25 de deținuți au fost cercetați pentru loviri și agresiuni fizice, 25 pentru introducerea de bunuri interzise în penitenciar, doi pentru distrugere, opt pentru deținere de substanțe interzise și doi pentru furt de bunuri între deținuți. De asemenea, în patru cazuri gardienii au făcut sesizări pentru ultraj în cazul unor deținuți violenți.

Deși profilul infractorilor care comit înșelăciuni prin metoda accidentul se referă clar la deținuții din penitenciare, la Timișoara nu a fost înregistrat niciun caz în care persoanele private de libertate au comis astfel de infracțiuni din interiorul penitenciarului.