Vikingii NU erau războinicii violenţi care porneau singuri în expediţii -studiu

În ciuda mitului cunoscut până în prezent potrivit căruia vikingii erau războinici violenţi care porneau singuri în expediţii pentru formarea unor noi colonii, analize ADN realizate pe 45 de schelete de norvegieni, din perioada 796-1066, arată că, de fapt, bărbaţii au fost însoţiţi de femeile şi copiii lor în colonizarea ţinuturilor din apropierea Peninsulei Scandinave, precum insulele Orkney, Shetland şi insulele scoţiene.

Vikingii îşi luau cu ei familia atunci când porneau spre alte ţinuturi unde întemeiau colonii, potrivit unui studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universităţile din Oslo şi Stockholm, scrie agenţia UPI.

Oamenii de ştiinţă de la cele două universităţi au comparat ADN-ul vechilor norvegieni cu ADN-ul populaţiilor moderne şi au descoperit că populaţiile vechi aveau un ADN mult mai apropiat de al celor din insulele îndepărtate, precum Shetland, decât ADN-ul europenilor din nordul Europei.

“Putem să demonstrăm că vikingii norvegieni au adus cu ei femeile norvegiene când au colonizat Islanda şi au mers în alte zone’, a declarat Maja Krzewinska, una dintre cercetătoarele implicate în studiu. ‘Se potriveşte cu ceea ce ştim din sursele scrise şi ne oferă o imagine captivantă despre cum s-a făcut migraţia la grupurile cu mobilitate mare cum sunt vikingii”, a mai spus aceasta.

Studiul, publicat în această săptămână în ‘Philosophical Transactions of the Royal Society B’, este parte a unui efort amplu de a întocmi o hartă a evoluţiei genetice a popoarelor scandinave în timpul expansiunii lor precum şi de a stabili perioada vikingă din afara zonei scandinave.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More