Știri județul CovasnaȘtiri județul Satu-MareȘtiri județul Vaslui

Ziua Culturii Naționale, marcată prin filme tematice: MOROMEȚII și DACII LIBERI,  la Sfântu Gheorghe

sursa

Cinematograful „Arta by Cityplex” din  municipiul reședință de județ  a anunțat că va marca Ziua Culturii Naționale și în acest an, printr-o serie de proiecții de filme tematice.

Printre filmele ce vor fi proiectate se numără „Moromeții 2”, „Dacii liberi” și nu numai, proiecțiile  tematice fiind programate până în 17 ianuarie.

„(…) Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Cinema Arta by Cityplex îşi aşteaptă publicul cu filme tematice.  15 ianuarie este Ziua Culturii Naţionale, prin urmare în perioada 11-17 ianuarie se va pune accent pe creațiile industriei autohtone de film, în program fiind incluse şi filme românești nedifuzate încă la Cinema Arta by Cityplex.”- au anunțat reprezentații Cinematografului.

Programul de filme tematice a debutat în 11 ianuarie a rulat filmul „Alice T”, o dramă în regia lui Radu Muntean/ Filmul prezintă povestea tinerei Alice Tarpan care are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescență complicată. În rolurile principale sunt actorii Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teodor Corban, Șerban Pavlu, Maria Popistașu, Cristine Hămbășeanu și Andra Guti. Filmul poate fi urmărit și joi, 17 ianuarie, de la ora 21:00, au anunțat reprezentanții Cinematografului.

Mâine, 15 ianuarie va rula filmul „Dacii liberi”, de la ora 15.45. Este vorba despre un documentar  în regia Monicăi Lăzurean-Gorgan și a lui Andrei Gorgan și prezintă povestea locuitorilor unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia şi participanţii la Congresele de Dacologie. Pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, dar îi despart perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România.

În aceeași zi, marți 15 ianuarie, de la ora 17.00, va rula „Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea, avându-i în distribuție pe Horațiu Mălăele, Dana Dogaru , Iosif Paștina, Andi Vasluianu, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Cuzin Toma, Florin Zamfirescu, Oana Pellea. Filmul continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae.

Tot mâine, 15 ianuarie, de la ora 19.00, poate fi văzut și filmul „Dragoste 1. Câine”, dramă în regia lui  Florin Șerban.

„Transilvania, undeva în munți. Într-o dimineață, Simion găsește în pădure o femeie bătută. La început, încearcă să afle cine a bătut-o. Apoi, încearcă să o iubească. Cu violență, cu disperare, cu mânie. „Dragoste 1. Câine” este povestea de dragoste viscerală între acest pădurar solitar și femeia abandonată în pădure. O poveste izolată în timp și spațiu, care explorează iubirea izvorâtă din frică, furie și posesivitate. Frica izvorâtă din stomac și legăturile ei cu dragostea. Frica și vulnerabilitățile unei relații care se desfășoară în sălbăticie, departe de oameni, unde binele și răul capătă proporții supradimensionate. Un film în care natura și izolarea invită la contemplare, profunzime a emoțiilor și dimensiuni umane contrastante. Un film despre dragoste. Partea 1 a Trilogiei „Dragoste”.- se arată în prezentarea peliculei.

Tot marți, 15 ianuarie, de la ora 21.00, poate fi văzut filmul „În pronunțare”, în regia Mihaelei Popescu, „o dramă suprarealistă despre un judecător de 40 de ani cu un tată suferind, o căsnicie în suferință și cazuri insignifiante de rezolvat. O pledoarie pentru cine deține puterea – Andi, partea animalică sau K, partea rațională”, avându-i în rolurile principal pe Dorotheea Petre, Cuzin Toma și Olimpia Melinte.

Miercuri, 16 ianuarie, de la ora 19.00, va rula „Un om la locul lui”, dramă în regia lui Hadrian Marcu.

„Petru (38) este inginer de foraj într-o companie multinațională și se pregătește să se căsătorească cu iubita sa care e însărcinată. Viața sa aparent liniștită este complet bulversată atunci când o colegă cu care Petru are o relație adulteră suferă un accident grav de muncă. Petru nu reușește să se împace cu gândul că noua sa viață abia începe în timp ce a ei pare a se fi sfârșit. Având în vedere că situația este în mod obiectiv iremediabilă, Petru își asumă riscul de a căuta un echilibru imposibil între cele două femei.”- se arată în prezentarea filmului ce îi are în rolurile principale pe Mădălina Constantin, Bogdan Dumitrache, Ada Galeş, Adrian Titieni.

Joi, 17 ianuarie, de la ora  19.00, va putea fi văzut filmul „Pup-o, mă”, comedie în regia Cameliei Popa, în rolurile principale fiind Constantin Cotimanis, Cosmin Seleși, Catalina Grama, Alexandru Pop.

„Uită de flori, bomboane, cadouri scumpe sau orice efort de a cuceri persoana iubită. Dacă ți-a picat cu tronc, du-o de Ziua Lânii în comuna Rachitele și pup-o, mă! Se spune că rămâne a ta pe viață și veți duce un trai îmbelșugat și lipsit de griji.

Asta este premisa unei comedii de situație în care urmărim trei ciobani deja trecuți de vârsta însurătorii, dar care în nici un an de Ziua Lânii n-au avut prilejul să coboare de la stână în sat, să pupe și ei o mândră.

Ținuți din scurt de un baci obsedat de avere, ei își petrec această zi cu oile și câinele Bobiță. Când iși pierd orice urmă de speranță, două „zâne” de la capitală își proptesc mașina în gardul stânii lor. Nu trebuie decât să le pupe, dar e complicat… Apare și-un strigoi, apare și-o pușcă, dispare o mașină… E complicat, dar băieții sunt hotărâți.” – se arată în descrierea filmului.

Detalii și rezervări pot fi făcute accesând http://www.arta.cityplex.ro/?fbclid=IwAR1bp55bpXY3bquAEs6x4PowbJ_-Q4J6jhyR7Lr2j74nhEsOMZrwwHXcEIw.

Și anul trecut, Cinematograful din Sfântu Gheorghe a celebrat Ziua Culturii Naționale, printr-o serie de proiecții românești.

„Arta, by Cityplex” aniversează luna aceasta doi ani de la înființare.

Cinematograful din Sfântu Gheorghe are două săli de proiecție, denumite „Chaplin” și „Fellini” și oferă și filme cu subtitrare în limba maghiară. „Arta by Cityplex” este deschis de marţi și până vineri, între orele 15:00 – 21:00, iar sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10:00–13:00, 15:00–21:00, prețul unui bilet pornind de la 15 lei (în cazul elevilor, studenților și pensionarilor existând și bilete la tarif redus).

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail